I januari skall Svenska kyrkan lämna in ett remissvar på Hans Regnérs utredning och förslag på en ny och könsneutral äktenskapslagstiftning.
En majoritet av stiften har tagit ställning mot att partnerskapslagen skall upphöra och att även samkönade par framöver skall ingå äktenskap.
Vid Kyrkomötet röstade man på förmiddagen om två motioner som föreslog att en utredning skall göras som utreder om kyrkan vid en könsneutral äktenskapslagstiftning avstår från vigselrätten.
”Gudstjänsutskottet” föreslog att de två motionerna skulle avslås och att man istället skulle stå fast vid 2003 års beslut om att Svenska kyrkan önskar behålla vigselrätten och hänvisar till att förslaget från Regnér innebär att någon vigselplikt inte skall finnas kvar för Svenska kyrkan. Vikten bland annat av att fortsatt vara en ”folkkyrka” väger tungt, konstaterar utskottet. Genom att stå fast vid tidigare beslut om at behålla vigselrätten vill man ge ”en signal till samhället”.
Vid voteringen under torsdagen röstade 161 för och 74 mot förslaget.
Ärkebiskop Anders Wejryd konstatrade att beslutet var väntat.
– Det är också ett beslut utifrån gällande äktenskapslagstiftning. Om lagen ändras kan frågan komma tillbaka, sa han idag i en kommentar.

Förslaget från göteborgsprästen Fredrik Sidenvall från grupperingen ”Frimodig kyrka” om att uttala ”att med profetisk kraft försvara det av Gud instiftade äktenskapet för man och kvinna som rättslig norm i Sverige”, avslogs av Kyrkomötet.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=34914

Källa: HBTQ i Svenska kyrkan (en av Qruiser-klubbarna)

Publicerad: 2007-10-25 18:47:17