Människor i öst

Sedan början av 90-talet har Ganymedes arbetat för homo- och bi-sexuellas rättigheter i Slovakien. Sedan 1998 finns också HaBiO, en organisation för unga homo- och bisexuella. Redan i september samma år kunde man öppna egna lokaler som fungerar som en träffpunkt för medlemmar och intresserade.

– Det viktigaste för oss, berättar Branko, är att bryta den isolering som många unga homo- och bisexuella lever i. Vi driver en telefonjour, som är öppen två kvällar i veckan, och här får många en möjlighet, kanske för första gången i sitt liv, att prata med någon som också är ung och homosexuell.

Men också många andra aktiviteter handlar om att bygga ett bra nätverk och skapa sociala verksamheter. Som exempel nämner Branko att man har regelbundna träffar varje vecka där man träffas och pratar men också har någon programpunkt (debattkvällar, information om något aktuellt ämne etc). Man brukar också göra utflykter i Bratislavas omgivningar ett par gånger i månaden.

Eftersom man vänder sig till unga homo- och bisexuella är föräldraproblematiken ständigt aktuell. Många har haft problem med sina föräldrar och får sällan stöd i sin egen komma ut-process. Fast det förekommer också att föräldrar vänder sig till HaBiO för att få råd om hur de kan stödja en homosexuell dotter eller son. Därför har man också beslutat sig för att starta särskilda föräldragrupper.

Ett viktigt inslag i HaBiO:s verksamhet är att sprida kunskap om att föreningen finns. Universitetet erbjuder därvid en bra möjlighet, men man vänder sig naturligtvis inte bara till universitetsstuderande.

HaBiO publicerar också en egen tidning med lite oregelbunden utgivning. Den är särskild viktig för medlemmar som inte bor i huvudstaden Bratislava. Sedan våren 1999 har man en lokalavdelning i Branská Bystrica, men trots detta äger huvudparten av aktiviteterna rum i Bratislava.

http://go.to/habio

Publicerad: 2000-11-03 03:00:00