Den danska homo- och biorganisationen LBL har ekonomiska bekymmer. För att inte tynga ekonomin än mer har man nu beslutat att upphöra med utgivningen av papperstidningen PAN-Bladet.
Enligt danska dagstidningen Berlingske överväger LBLs ledning att helt lägga ner PAN-Bladet. Till Berlingske säger tidigare redaktören Sune Prahl Knudsen att det är som att stänga Nationalmuseum.
PAN-Bladet är världens äldsta tidning för homosexuella och har under årens lopp bytt skepnad ett flertal gånger. PAN-Bladet-medarbetaren Karina Adelgaard skriver på tidningens hemsida att man kommer att fortsätta nyhetsförmedlingen på Internet.

LBL har även fått flytta från sina lokaler på Teglegårdstræde i Köpenhamn där man på tre våningar förutom kontorslokaler även höll arkiv och bibliotek öppet liksom hade lokaler för radiosändningarna Radio Rosa.
I de nya lokalerna på Nygade har man inte plats för arkiv och bibliotek som nu måste förvaras på annan plats. På andra våningen ligger kontor och på fjärde våningen finns en gemensamhetslokal.
Till årets landsmöte den 17 november i Århus ligger ett förslag om att överlåta arkivet till Rigsarkivet. Den 60-åriga föreningen har totalt arkivmaterial motsvarande 21 hyllmeter.
Till Berlingske säger ordföranden för LBL Patricia Duch att en förklaring till den trängda situationen är att man till skillnad från hbt-rörelserna i Sverige och Norge saknar statsstöd.
Nästa år firar LBL 60-årsjubileum. Organisationen hette vid starten den 23 juni 1948 Forbundet af 1948. Svenska RFSL och norska LLH bildades först som lokalavdelningar av det danska förbundet innan man skapade egna nationella rörelser.
LBL har idag en Köpenhamns, ungdoms, Århus och internationell avdelning.

Vid förra årets landsmöte redovisades en omsättning på drygt tre miljoner danska kronor och ett underskott på ca 220 000. Pan-Bladet visade ett underskott på drygt 200 m000 danskar kronor. Vid slutet av 2006 var förbundets egenkapital minus 70 376 kronor. Föreningen satsar nu på att förbättra ekonomin under en period som ”karaktäriserats av en stämning av förändring och luts till nytänkande.”

http://panbladet.lbl.dk

Publicerad: 2007-11-09 11:33:47