I nya numret, kanske det sista, av danska hb-rörelsen LBLs tidning PAN-Bladet intervjuas Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid om sin syn i homofrågor.
Partiet hon representerar är ett rödgrönt parti med drygt 2 procents stöd i opinionsundersökningarna. I Danmark är gränsen för att komma in i Folketinget 2 procent och Abdol-Hamid, som representerar Köpenhamn, har god chans att väljas in. Då Abdol-Hamid bär slöja har främlingsfientliga Dansk folkeparti i ett politiskt utspel föreslagit förbud för slöja i Folketinget.
I det danska valet har, i spåren efter ”Muhammed-krisen” just danskar med rötter i muslimsk kultur blivit högprofilerade politiker. Förutom Abdol-Hamid har den sekulära liberala politikern Naser Khader bildat partiet Ny Alliance med syfte att blockera Dansk folkeparti från inflytande i en borgerlig regering.
Till PAN-bladet säger Asmaa Abdol-Hamid att hon är irriterad över att pressas i frågor kring homosexualitet.
”Första gången jag frågades om detta, var det lite underligt för mig”, säger hon och lägger till att hon inte har andra åsikter än så många andra och att det var ”nytt för mig” att ”jag skulle redogöra för vad jag tycker om mina vänner och deras sexualitet”.
Likt svenska miljöpartiet har Enhedslisten markera sig som ett ”queer” parti och det ställer den religiöst troende socialisten sig bakom.
– Jag tycker det är viktigt att bryta ner stereotypa föreställningar om människor.
Religion är för Abdol-Hamid en privatsak, förklarar hon i PAN-bladet och ser det som självklart att man kan vara muslim och homosexuell.
Intervjun i PAN-Bladet kom som en reaktion på att det i dansk media har funnits röster som ifrågasatt om en troende muslim verkligen kan ställa sig bakom homosexuellas rättigheter. Men tveksamheten finns inte hos alla. Enligt danska tidningen Weekendavisen höll tidigare i höst ”landets ledande homo.DJ’s” en spelning på gaybaren Dunkel till stöd för Abdol-Hamid.

LBL har inför valet sammanställt homodebatten i dansk media inför valet. Kristeligt Dagblad frågade nyligen om synen på kyrklig vigsel. Danmark har fortfarande en statskyrka varför detta är en reell valfråga.
Bland de partier som vill inför kyrklig vigsel finns förutom Enhedslisten också Socialistisk folkeparti, Socialdemokraterna, De radikale venstre (motsvarande folkpartiet). Statsminister Anders Fogh Rasmunsens parti Venstre svarar att man ställer sig bakom den dag en majoritet av biskoparna också gör det. Mot kyrklig vigsel är krisdemokrater, De konservative och Dansk folkeparti.
De konservative, som motsvarar svenska moderaterna, markera även att en röst på kristdemokraterna riskerar leda till kyrklig vigsel. Kristdemokraterna diskuterar att, om de mot förmodan kommer in i Folketinget, inte ge stöd till en högerregering som backas upp av Dansk folkeparti.
Dansk folkepartis ledare Pia Kjærsgaard markerar likt svenska kristdemokrater att hon ger sitt stöd till partnerskapslagen, den lag Danmark var första land att införa 1990.
– Men när det kommer till kyrklig vigsel av homosexuella. lesbiska mödrar eller två män som fäder, vilket vi ännu inte hört så mycket om, går vi tillbaks till värderingarna. Och då menar jag att äktenskap och föräldraskap är mellan en man och en kvinna, sa hon till Kristeligt Dagblad.
Naser Khader, vars parti ännu inte sitter i Folketinget, svarade den kristna dagstidningen att man principiellt anser att kyrklig vigsel är kyrkans angelägenhet. Partiet är dock för att införa ett könsneutralt äktenskap och att enskilda präster får avgöra om de vill viga eller ej. På Kristeligt Dagblads påstående att det är mycket som tyder på ”att vigsel i moskéer och synagogor inte kommer att kunna ske”, svarar Khader:
– Varför inte det? Det finns ju även homosexuella muslimer. Man bör ha en vision som även omfattar moskéer och synagogor.
Ny Alliances ordförande Inge-Lene Edrup markerar i Jydske Vestkysten mot de andra borgerliga partierna.
– När vi nu har sagt A och gett dem tillgång till konstgjord befruktning, måste vi även säga B till rättigheterna, speciellt för barnens skull.

I dagens gallup-undersökning publicerad på Berlingske blir Venstre största parti med 26,2% av rösterna tätt följt av socilademokraternas 26,1%. Dansk folkeparti och Socialistisk venstre delar på 12,2% följt av konservativas 10.5. Det radikale venstre får 5,5% och Ny alliance 4,1. Enhedslisten klarar knappt spärren med 2,2% och kristdemokraterna ligger kvar under spärren med sina 0,8%.
Om prognosen står sig till tisdag den 13 november så misslyckas Ny Allinaces strategi att behålla en borgerlig regering som blir oberoende av Dansk folkeparti. Därmed skulle det främlingsfientliga och värdekonservativa partiet fortsätta ha stort inflytande över dansk politik.

Publicerad: 2007-11-09 12:31:33