Den alltid lika inspirerande konstnären Kjartan Slettemark gjorde nyligen stor succé med sin version av sig själv som Marilyn i Warholsk anda.
Nu är han tillbaks på Nationalgalleriet i Gamla Stan. I en vit burka med Marilyn-tryck tar han emot vid lördagens vernissage på ”Stor Liten Retro med Burka”.
Här finns flera verk vi känner igen från 70-talet, den kaffedrickande Nixon liksom de totala lustmorden på moderaterna. I ”Nixon-anda” visas en fantastisk bild på en strålande leende Hizbolagutt och på ett av verken ser vi Kjartan i sin pudeldräkt. Den dräkt som Moderna Museet nu köpt in och som ingick i ett av hans mer kända aktionskonstprojekt.
KjARTan Slettemark är nu i ropen som aldrig förr, med priser och hyllningar i såväl Norge som Sverige. När hans manipulerade pass, där han mixat samman sitt eget ansikte med Nixons och så lyckats resa in i USA med det, såldes för över en halv miljon kronor på Auktionsverket för ett år sedan.
På Nationalgalleriets källare visas även en halvtimmes dokumentärfilm ochpå vägen ner hänger en litografi av hans Marylin-bild intill riksvapnet till hans egen stat, Kjartanistan.


Mari Kretz visar sedan den 2 november ”Piskmaksin” på galleri Candyland på Gotlandsgatan. Maskinen är en del i utställningen 7000 piskslag. Maskinen är en smärtsam kommentar till de spöstraff som dömts ut och verkställs just nu mot två män i SaudiArabien som fått just det straffet utdömt. Till utställningen påminner Mari Kretz även om hur sex nigerianska flickor i åldrarna 12-17 år tilldömts 90 piskrapp var för ”onaturligt beteende”.
Vid utställningen finns även en namninsamling mot kroppsbestraffning och insamling pågår till Amnesty International.

Tonåriga flickor fick spöstraff för ”lesbianism”
7000 piskrapp för kärleksrelation

Bägge utställningarna pågår till 25 november.

Publicerad: 2007-11-11 13:38:08