Måndag kväll och snöblandat november-regn. Inte den mest perfekta förutsättningen för att fylla Cirkus dryga 1500 platser.
Men Jonas Gardell gör det som så många gånger förr. Hans trogna publik vet också exakt vad som väntar, till och med de galningar som valt att köpa biljetter på första bänk.
Showen ”En tillfällig gäst i ditt liv” följer det gardellska mönstret av fullständigt galen slapstick-humor, grova förolämpningar av publiken, politiska utfall mot högern, religiösa referenser, smarta texter och makalöst varm kärlek. Allt levererat i ett hiskeligt tempo.
Känslan av väckelsemöte, som en av hans tidigare show så talande hette, blir påtaglig just för att hans publik är så totalt med på alla noter. Tystnar när den skall, skrattar hejdlöst åt snart sagt allt Gardell tar sig till och applåderar åt hans, ofta, homomilitanta utfall mot Göran Hägglund och Sverigedemokrater.
Innan showens start frågar två grabbar utför Cirkus vilken show det är som skall spelas. När jag pekar på Jonas Gardell-affischen frågar den ena av dem, på klingande finlandssvenska, vem han är. Kompisen svara ”han är en svensk komiker” och jag fyller lätt gayskadad i ”som kör böghumor”. De väljer att inte gå in till slut.
Och kanske var det tur för den finlandssvenske grabben!
För även om Mark Levengood fått ta mycket stryk i Gardells tidigare föreställningar är han denna gång i fokus. Imitationerna av hans finlandssvenska idiom brukas flitigt liksom hjärtligt baktaleri av Marks person.
Jonas Gardell balanserar hela tiden på gränsen. När han letar upp barn i publiken blir det plågsamt nära gränsen. På måndagskvällen får det hela en underbar tvist när 11-åriga Kajsa på Jonas fråga om hon tror på Gud, svara ”det har du inte med att göra”. Jonas tappar kort fattningen.
Barnsketchen driver med vuxen infantilitet och ändar upp i ett utfall mot dem som ifrågasätter Jonas och Mark och andra samkönade pars föräldraskap.
Ett av de mer briljanta inslagen i showen är när Jonas talar om att människor och schimpanser har 96% gener gemensamt. ”Hur lika är då inte vi människor”, säger han. Och i hans seriösa, predikande, inslag så räknar han upp olika ”sorters” människor som ”du och jag”, transvestiter…. och man hör ett jakande medhållande bland hans publik som nu väntar uppräkning av ”bra” grupper som alla kan solidarisera sig med. När han så lägger till ”våldtäktsmän” märks oro i publiken. Hans förklaring att även det vi föraktar mest är en nästan identisk spegelbild av oss själva gör att hans enkla och tydliga kärleksbudskap kompliceras. Till fördel för hela föreställningen.
Man blir matt efter två timmar. Matt av skratt, av att kippa efter andan inför alla fantastiska pinsamheter, starka budskap och plumpa påhopp. Hur matt blir Jonas?
Bland de 1500 ser jag en handfull homosar. Frågar jag runt i homokretsar är det få som sett hans shower. Jonas Gardell har själv vittnat om att han har få bögar och flator i publiken.
Det är märkligt.
En av Sveriges absolut roligaste homofil driver hejdlöst och allmängiltigt med homosexualitet och homoföraktets hyckleri. Levererar föreställning efter föreställning med de vackraste budskap om allas lika värde, trots våra tillkortakommanden. Showerna som är lika stärkande för homosjälen som vilken Prideparad som helst, saknar bland publiken den grupp vars erfarenheter han till så stor del utgår ifrån.
Jag är lika fascinerad över detta fenomen varje gång jag ser en Gardell-show.
Inte för att det är någon plikt för homofiler att besöka Gardell eller andra artister som har homoreferenser i sina föreställningar, utan för att det ofta klagas på bristen på förebilder och återspegling av homosexuella livserfarenheter.
Vilket skitsnack! Gå på Gardell, besök en BWO-konsert, lyssna till Jan Hammarlund, Ulrika Skogby, alla körerna, Rikard Wolff, Peter Jöback….
När Jonas sjunger ”Aldrig skall jag sluta älska dig” sjunger hela publiken med och applådåskorna vill aldrig ta slut. Jonas kommer tillbaks i en Mellanmjölkskartong och blir till en hysterisk Moder Svea. Driver hejdlöst med svenskheten men slår fast att vad än Sverigedemokraterna säger så är ”jag Sverige”.

Turnén med ”En tillfällig gäst i ditt liv” har förlängts och spelas ända in i april nästa år med extra föreställningar ibland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö, Skellefteå och Visby.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=85393

Källa: Jonas Gardell-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-11-13 15:24:48