På onsdagen framförde Skolverket kritik mot den kristna friskolan Andreasgymnasiets ”värdegrund”.
Skolans rektor Margareta Sundbom förklarade i en Aktuellt-sändning den 2 augusti att man lär ut att homosexualitet är en synd. Det fick RFSL-Ungdom att anmäla skolan med hänvisning till diskrimineringslagstiftningen.
Anmälan ledde till att Skolverket i höstas genomförde en ”inspektion” hos Andreasgymnasiet, dels för att utreda anmälan och dels för att följa upp tidigare kritiska synpunkter på skolans undervisning.
Vid inspektionen förklarade skolan att man inte diskuterat den nya lagstiftningen från april 2006 där diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever förbjuds, inkluderat på grund av sexuell läggning. Någon plan för hur man skall motverka diskriminering på grund av bland annat sexuell läggning finns inte heller.
Skolan förklarar för Skolverket att man utgår från Bibeln och kallar evolutionsläran för evolutionsteorin i undervisningen.
Vid samtalet säger rektorn enligt Skolverket att ”homosexualitet är ingen sexuell läggning utan något som RFSL hittat på” men vill i efterhand korrigera sitt uttalande till att ”synd inte har något med sexuell läggning att göra”.

Under samtalet med Skolverket deklarerar skolan att man inte diskriminerar på grund av religion, etnisk bakgrund och funktionshinder. I fråga om kön förklarar man att mannen är ”huvudansvarig” inom äktenskapet. Kvinnan kan bli ”chef” över familjen om mannen ”delegerar detta till henne”.
Elever och lärare säger till Skolverket att den dagliga undervisningen bedrivs som i vilken skola som helst, bland annat när det gäller evolutionsläran. Men man studerar även bibelns skapelseberättelse. I enskilda enkätsvar framkommer dock bilden av att synen på homosexualitet och abort, liksom evolutionsläran är färgad av en specifik bibeltolkning.
Skolverket kritiserar Andreasgymnasiet bland annat för att skolan inte har ”något systematiskt främjande och förebyggande arbete” när det gäller diskriminering. Den likabehandlingsplan som skolan tagit fram uppfyller inte lagens krav, säger Skolverket.
Rektorns uttalanden om homosexualitet kritiseras hårt av Skolverket: ”Enligt Skolverkets bedömning är det inte förenligt vare sig med värdegrunden för skolan eller med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever att som företrädare för en skola framhålla att homosexuella handlingar är synd.”
Uttalandena om mannen och kvinnans roll, menar Skolverket även är oförenligt med läroplanens mål kring jämställdhet.
När det gäller evolutionsläran sägs ”att undervisningen i en fristående skola ska bygga på vetenskaplig grund och att en skola med konfessionell inriktning inte kan göra avsteg från detta.”
Senast den 30 november skall skolan svara på kritiken och redovisa vad som gjorts för att rätta till bristerna.

RFSL Ungdom välkomnar Skolverkets beslut.
– Detta kommer förhoppningsvis leda till en tryggare
skolmiljö för alla elever, både på Andreasgymnasiet och andra skolor. En skola fri från diskriminering och annan kränkande behandling är ett måste, säger förbundsordföranden Alex Fridunger.

Totalt har Andreasgymnasiet 27 elever.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=960

Källa: RFSL Ungdom-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-11-15 13:08:03