Världsaidsdagen 2007

Hittills i år är det 32 st män som har sex med män som smittats av hiv i Skåne, jämfört med 16 st vid samma tid förra året. Det är en ökning med 100%. Antalet nya smittade män som har sex med män har ökat under flera år i Skåne, men ökningen nu är mer dramatik och spridningen av hiv mellan män är nu större än någonsin tidigare.

De nysmittade männen är i alla åldrar, mellan 22 år och 76 år. Majoriteten är mellan 28 och 47 år.

Det är anala samlag utan kondom som orsakar smittspridningen. Vanligast är att man smittas i Sverige, över hälften har smittats här i landet. Danmark, England, Kina, Mexiko, Nederländerna, Norge, Thailand och USA är de övriga länder där skånska män i år blivit smittade via sex med andra män.

Taisto Vierimaa, konsulent på Smittskydd Skåne, anger som förklaring till de siffror han tar fram:
– Det är nog så att man inte upplever hiv som livshotande, utan uppfattar att det finns medicin som håller det i schack. De yngre har aldrig sett aidssjuka eller sett någon dö. Det är mycket möjligt att det kommer en andra våg hivsmittade nu.

Staffan Hallin, utredare vid Enheten för hivprevention på Socialstyrelsen, känner till utvecklingen som är liknande i hela landet, liksom i övriga världen. I Stockholm, Göteborg och Malmö märks detta särskilt. Män som har sex med män är den hårdast drabbade gruppen.
– Vi är mycket väl medvetna om detta och vi gör mycket, säger Hallin. Han framhåller tre saker som Socialstyrelsen tagit initiativ till:

MSM-enkäten – en kartläggning av sexuella beteenden, hivtestvanor, kunskapsbehov och behov av hivprevention bland svenska män som har sex med män (MSM). Kunskap som skall vara grund för utformandet av en aktuell hivprevention.

Kunskapsbaserad hivprevention – en sammanställning av den forskning som finns om effekterna av olika metoder för att förebygga hiv bland män som har sex med män.

Män, män, sex och hiv – en konferens där Socialstyrelsen vill sprida den kunskap som samlats till ideella organisationer, hälso- och sjukvård och myndigheter som arbetar med och för män som har sex med män. Konferensen hålls i Stockholm i februari.

Mikael Andersson på RFSL Rådgivningen Skåne förklarar den ökade spridningen av hiv med att hiv blivit en risk jämte alla andra. Rädslan som fanns förr har blivit en vardagsrisk som man kan vara beredd att utsätta sig för. Samtidigt har hiv försvunnit från media och det offentliga samtalet.
– Förutom vid World Aids Day hör man bara om hiv och aids i Afrika, men i vardagen finns det inte, förklarar Andersson. Eftersom det kretsar kring sexualiteten så är det inget man talar om. Det är lättare att säga att jag äter fet mat än att berätta att jag har slutat använda kondom, och då får man inte heller respons som ”det ska du väl inte göra”.

Rådgivningen jobbar fortsatt för att normen skall vara – Använd kondom vid samlag – Undvik sperma i munnen. Man försöker åter göra det till en del av det offentliga samtalet och att fler avsändare skall föra fram budskapet. Rådgivningen vill samarbeta med andra organisationer och nätverk, exempelvis SLM och Wonk, för att de ska sprida samma budskap om säkrare sex.

Nytt är att man kan beställa kondomer gratis via sajten safe6.nu. Det är ett sätt att få upp samtalet om kondomanvändning. Man försöker också hitta nya former för att finnas på Internet. Där tas många sexuella kontakter och där finns en potential man vill jobba med. Uppsökeriet i parken finns kvar, där distribuerar man kondomer och samtalar med dem som önskar, och uppsökarna påminner genom sin närvaro också om säkrare sex.

Rådgivningen planerar även att ordna samtal om sex killar emellan. Att under trevliga former kunna ta till sig budskapet om säkrare sex. Man tänker också rikta aktiviteter till hivpositiva.

Nu på World Aids Day, lördag kl 14-16 på Drottninggatan 36, har rådgivningen öppet hus. Det bjuds på fika, kondompaket och snack med en ung hivpositiv kille.
– Det är fokus på sex och inte på att titta tillbaka, avslutar Andersson.

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=61412

Källa: Safe6-uppsökarna på Qruiser

Publicerad: 2007-11-28 11:12:10