När gaystudentföreningen Skeivt Forum den 7 november höll ett seminarium om islams syn på homosexualitet deltog bland annat den socialdemokratiska politikern och vice ordförande i Islamiskt Råd Norge Asghar Ali.
När frågan om dödsstraff för homosexuella handlingar i Iran togs upp vägrade Asghar Ali ta avstånd.
Enligt Ostkantavisa svarade Ali på den direkta frågan om han gav stöd till dödsstraff för homosexuella.
– Jag vet inte.
Tidigare i debatten förklarade han att han inte kunde ta ställning då Iran är ett shiamuslimskt land.
Efter debatten reagerade debattdeltagarna från Humanetikerna kraftigt på Alis och Muslimska studentsamfunnets Usman Rana syn på homosexualitet.
– Muslimska religiösa ledare behandlas med silkesvantar av norska politiker, sa Sara Azmeh Rasmussen från Human Etisk Forbund enligt Gaysir.no.
Arrangören Andrès Lekanger från Skeivt Forum sa till Gaysir att han var nöjd med debatten med var ”irriterad” över att ingen av de två tydligt tog avstånd från dödsstraff.
Debatten har nu skapat en upprörd diskussion såväl i norsk gaymedia som i rikspress.

Organisationen Skeiv Verden, som arbetar med internationella solidaritetsfrågor, har startat en namninsamling mot dödsstraff efter att ordföranden i Islamisk Råd Senaid Kobilica vägrat svara på en rad direkta frågor från sajten IOslo.no. Frågorna som uppstått i efter debatten från den 7 november rör dels dödsstraff och dels hur islamiska församlingar hanterar homosexuella medlemmar.
Frågorna var:
Tar Islamisk Råd avstånd från dödsstraff för homosexuella – oavsett var i världen det sker och oavsett teologisk grund?
Menar Islamisk Råd att ungdomar som uppfattar sig som homosexuella kan botas med mediciner eller psykiatrisk rådgivning?
Rekommenderar Islamisk Råd sådan terapi?
Bör ungdomar som uppfattar sig som homosexuella gifta sig med en person av motsatt kön?
Kan straff eller utfrysning försvaras om en homosexuella person inte kan eller vill förändra sin sexuella läggning?
Till Nettavisen.no sa Kobilica igår att han ”inte vill säga något om homofilsaken tills vidare” (i Norge används begreppet homofili).
Ledaren för socialdemokraternas HBT-grupp Håkon Haugli säger i Nettavisen att religiösa grupper som inte tar avstånd från grova brott mot mänskliga rättigheter, så som dödsstraff för homosexuella och tvångsäktenskap, inte bör få statsstöd.

Från Oslo Arbeiderpartis ledare Jan Bøhler liksom från alla norska partier kom direkt efter debatten 7 november krav på att Asghar Ali skulle ta avstånd från dödsstraff. Hittills har det inte skett och han sitter fortsatt kvar i styrelsen för Arbeiderpartiets största lokalavdelning Oslo Arbeidersamfunn. Den 7 februari hålls årsmöte och norska Nettavisen ger tipset att han tvingas avgå senast då.

Den öppet homosexuelle imamen Mushin Hendricks från den inkluderande muslimska församlingen The Inner Circle i Sydafrika kommer till Oslo den 13 december för att medverka vid ett seminarium om Islam och homosexualitet.
Till gaytidningen Blikk, som tidigare i höst hade ett specialnummer om islam, säger Hendricks att de muslimska ledare som inte anser att man kan vara homosexuell och imam inte kan visa var i Koranen det förbudet står.
– Det kan de inte. Deras ställningstaganden är baserade på patriarkala tankegångar och folks känslor, sa han till Blikk.

http://www.ipetitions.com/petition/dodsstraff/index.html

Källa: Namninsamling mot dödsstraff

Publicerad: 2007-11-30 17:59:42