Det var en stor samling som var med då Stockholms Läns museum i Sickla öppnade den turnerande utställningens In Hate We Trust mellanlandning i Stockholmsregionen.
Elisabeth Ohlson-Wallins utställning kom till som en kommentar till den friande domen mot Åke Green. Utställningen öppnade i slutet av januari i Norrköping med bland annat den omdiskuterade bilden från en kyrka där ena raden kyrkobesökare svarar pastorns Hitler-hälsning.
Ohlson-Wallin berättade på lördagen om att hon ”nästan dagligen läste QX.se” för att få information om olika hatbrott riktat mot hbt-personer.


Elisabeth Ohlson-Wallin i Stockholms läns museum

Hon har gjort oerhört vackra bilder i 1600-talsstil, ”så att man skall våga se det fruktansvärda” som berättar om bland annat utvisning av iranska flyktingar, halshuggningen av en homosexuell pingstvän i Umeå liksom våldtäkten mot en lesbisk kvinna i Rom. En bild där en grupp kardinaler står med stånd under sina dräkter medan två nazister våldtar en kvinna.
Vid öppningen i Sickla var det vernissage för en ny bild. Efter att Högsta domstolen friat utgivarna av Den-svenske och Bibeltemplet för hets mot homosexuella tog Ohlson-Wallin en bild utanför HDs lokaler i Gamla Stan.
I Bibeltemplet talades i ett inlägg om att avrätta homosexuella genom pålning. Ohlson-Wallin har använt en grupp öppet homosexuella riksdagsledamöter som i vita blodiga overaller hänger pålade vid HDs grindar.
– Det är så det känns för mig, säger Ohlson-Wallin.
RFSLs vice ordförande Ulrika Westerlund öppnade utställningen, som föreningen varit med att finansiera, och läste ur ett av de hatbrev som man får ta emot. Hon påminde dock om att det är hatbrotten i vardagen som är de viktigaste att komma åt. Och hon hoppades att utställningen skall göra föreningens Hatbrottsjour mer känd.

Utställningen pågår fram till den 27 januari och åker därefter vidare till Norrbottens museum i Luleå.

Ohlson.se

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=90905

Källa: In Hate We Trust-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-12-09 13:44:34