Svenska kyrkan och dess kyrkostyrelse har lämnat sitt remissvar till utredningen Äktenskap för par av samma kön.
Kyrkan vill ha en och samma lagstiftning för äktenskap och partnerskap, men vill inom denna hålla isär de två begreppen.
– Det finns olika teologiska tolkningar inom Svenska kyrkan, och vårt resonemang har landat i att det är rimligt att ha samma lagstiftning för båda sorters parrelationer, säger ärkebiskop Anders Weijryd.
Utgångspunkten för kyrkan är att man anser det ”angeläget att samhället stödjer trygga och trofasta parrelationer, bland annat med hjälp av rättslig reglering”.
Äktenskap och partnerskap, säger man, är ”likvärdiga” samlevnadsformer.
Men man avviker från utredningens slutsats att göra äktenskapslagstiftningen könsneutral.
– För väldigt många människor världen över handlar ordet äktenskap så självklart om man/kvinna-relationen. Det finns olika åsikter inom styrelsen, men det blev en stor majoritet för att ordet äktenskap bör användas endast för man/kvinna-relationen, säger ärkebiskopen.
I utredningen hänvisas till att ”invandrare” från andra kulturer och deras kyrkor och samfund”… ”oftast har mycket svårt att acceptera att äktenskapet kan vara något annat än en relation mellan en kvinna och en man”.

Också frågan om att Svenska kyrkan i framtiden skall få ansöka om vigseltillstånd gillas av dess kyrkostyrelse. Därmed jämställs den förra statskyrkan med andra religiösa samfund i äktenskapslagstiftningen.
Eller som Svenska kyrkan önskar att den skall kallas, ”samlevnadslagstiftningen”. Man ställer sig bakom utredningens förslag att någon vigselplikt inte skall finnas för enskilda vigselförrättare inom trossamfunden.
Kyrkostyrelsen säger också att man ”utgår ifrån att Svenska kyrkan är beredd att registrera partnerskap om detta kan ske inom ramen för en gudstjänstordning som kyrkan själv bestämmer över.”
Redan idag finns en speciell välsignelseakt för partnerskapsregistrerade i Kyrkohandboken. Själva registreringen av partnerskapet får dock inte ske inom kyrkan idag.

RFSL beklagar kyrkans ställningstagande.
– RFSL hade gärna sett att Svenska kyrkan hade tagit ställning fullt ut för allas lika rätt och värde. Dagens beslut kan av många ses som att Svenska kyrkan fortsatt vill hålla isär grupper i samhället, säger förbundets vice ordförande Ulrika Westerlund.

Svenska kyrkans remissvar

Diskutera med andra engagerade i Svenska krykan i Qruiser-klubben ”HBTQ i Svenska kyrkan”

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=34914

Publicerad: 2007-12-13 18:16:19