HBT-flyktingars stödförening är en grupp som arbetar med att hitta finansiellt stöd för det flyktingarbete som Stig Åke Petersson utför. Ett arbete som han belönades för med QX Hederspris vid GayGalan ( ”Stig-Åke är homovärldens Moder Teresa”).

Just nu vädjar HTB-flyktingars stödförening om ekonomiskt stöd för att hjälpa den iranske flyktingen Amir som flytt undan tortyr i hemlandet. I ett läkarutlåtande som Stig-Åke Petersson citerar har han berättat att han bland annat utsatts för ”trubbigt” våld i form av slag med sparkar och knytnävar. Att han också har utsatts för ”skarpt våld” av vassa föremål. Att han fått hudbitar avdragan av tång och att han sexuellt förnedrats genom att en gevärspipa förts upp i hans stolgång.
Läkarutlåtandet från traumacentret vid Danderyds sjukhus skriver att han arresterats flera gånger och utsatts för tortyr. Han har avtjänat två längre fängelsestraff och han har straffats med 74 piskrapp vid två tillfällen.

Trots uppgifterna avslås hans asylansökan och han tvingas nu hålla sig gömd i Sverige.
HBT-flyktingars stödförening vädjar nu om ekonomiskt stöd för att finansiera hans husrum och mat medan han tvingas gömma sig. En anmälan till FNs tortyrkommitté i Iran förbereds liksom juridiska processer, även dessa är kostsamma.

HBT-flytigars stödförenings arbete med att hjälpa den iranske flyktingen Amir är bara ett exempel på det engagemang man har.
Ett annat exempel på hur man arbetar är den libyske flyktingen Muhammed som hotades med hedersmord efter att han och hans pojkvän påkommits i en ”intim situation”. Stödföreningen finansierar Muhammeds resor från flyktingförläggningen i Kiruna till Stockholm för att få hjälp i sin asylansökan. Tatjana från Moskva har fått hjälp med sin pågående hormonbehandling i samband med hennes könskorrigering medan hennes asylansökan behandlas i Sverige. Mary från Kamerun får ekonomiskt stöd medan hon håller sig gömd efter avslag på hennes asylansökan. Hon har likt Muhammed utsatts för hedersvåld efter att hon vägrat gifta sig med en man. Ett annat exempel som stödföreningen engagerat sig i senaste tiden är den Sri lankesiska flyktingen Martin som arresterades efter att han parkraggat. Homosexualitet är förbjudet på Sri Lanka och polisen försökte tvinga honom att ange andra bögar. Efter tortyr har han nu bestående men. Stödföreningen har hjälpt honom med översättning av dokument från hemlandet som styrker tortyren.

HBT-flyktingars stödförening har Plusgiro: 30 27 18 – 2

Mer information om stödföreningen och hur du kan stötta ekonomiskt via Qruiser-klubben ”HBT-flyktingars stödförening”

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=58127

Publicerad: 2007-12-14 13:56:36