Transliv

Jag tror att de flesta transvestiter mår bra av att bejaka sin kvinnliga sida och börja umgås socialt med lika sinnade. Det kan verka skrämmande men i de allra flesta fall kan man uppträda på ett övertygande sätt och passera som kvinna.

Jag har haft turen att en gång bevista en trans convention i USA med 300 transvestiter av alla schatteringar. Fantastiskt! För många är debuten utanför hemmets lugna vrå ett stort steg därför bör man förbereda sig så att man känner sig säker. Ja, säker är nog för mycket sagt. För den gången man går ut för första gången erfar man en blandning av skräck och lycka som inte går att beskriva.

Jag mailar med många som är inne i processen. En process som kan ta lång tid eftersom man verkligen vill känna sig mogen när man går ut. Men vänta inte för länge. Det är så mycket trevligt som du missar när du inte deltar i vårt sociala uteliv. Det finns lokala nätverk i många städer. Bl.a. Malmö, Göteborg, Halmstad, Örebro, Sundsvall, Umeå och Luleå.

Om någon hade sagt att för tio år sedan att jag skulle röra mig fritt på stan som kvinna hade jag gapskrattat. Ändå gör jag det nu och till och med i fullt dagsljus. Annars är skymningen vår vän.
Du som inte tror dig om att kunna passera som kvinna kanske har skäl för det. Skaparen har ibland inte fullföljt sin tanke när han gjort oss till kvinnor inombords.

Fler än vad vi tror kan gå ut. Det är en bekräftelse att som kvinna passera och en skön känsla. Vi behöver inte vara vackra. Alla kvinnor är inte vackra, de har ofta en skönhet.
Jag minns mina första vandringar ute i Oslo där jag antog att jag inte skulle möta någon jag kände. Ett riktigt antagande för övrigt. I skymningen under värsta trafiken vid 16-17 tiden kände jag mig ganska trygg. Det var med en viss känsla jag konstaterade att jag faktiskt passerade.

Vad kan man då förbereda sig med? Man kan studera kvinnor, hur de rör sig hur de går. Tänk på hållningen, huvudet högt. Inte hopkurad. Små steg. Handen på axelremsväskan och gärna en kasse i den andra för att inte frestas att stoppa den i fickan. Det kan man träna inne.
Försök att vara någon som är på väg någonstans. Det kan vara mellanstadieläraren Ulla, snabbköpskassörskan Vera eller byråchefen Beata. Bara man är någon som har en viss klädstil. Leta på stan. Man kan vara Cindy Crawford också, men det är svårare.

Publicerad: 2000-11-03 01:00:00