Sveriges förenade HBTQ-studenter är toppstyrd och ”en ideologiskt styrd inrättning”. Det menar Gaystudentföreningen på Stockholms universitet.
Och nu väljer man att lämna den nationella samarbetsorganisationen.

Vid årsmötet för Sveriges förenade gaystudenter i november förra året beslutades att ändra namnet till Sveriges förenade HBTQ-studenter (SFQ). PÅ SFQs hemsida publiceras beslutet som lyder: ”Att i det nya namnet inkludera både homo, bi, trans och queer gör att namnet på ett tydligare sätt representerar den mångfald som finns i förbundet idag och inkluderar alla som vill arbeta mot en heteronormativ högskola.”
Stockholmstudenterna har varit oeniga med den nationella organisationen i ”ett flertal frågor” sedan en tid tillbaks. Namnändringen intensifierade konflikten.
I sin utträdesansökan säger GSU att ”värdegrunden” inte överensstämmer när det gäller synen på ”mångfald och ideologisk obundenhet”.
Man kritiserar att SFQ nu har på en ”queerteoretisk verklighetsuppfattning” som såväl lesbiska feminister ”av den gamla skolan” som vissa personer med transsexuell bakgrund ser som ”direkt kränkande”. GSU vill inte att deras medlemmar skall tvingas ta ställning för queerteorin.
Likt debatten inom RFSL förra året om centralisering och krav på att lokalföreningar skall följa kongressbeslut, är GSU kritiska mot att den nationella studentföreningen är ”lokalavdelningarnas politiska språkrör”. Det nationella samarbetet skall, menar GSU, handla om att vara ett kontaktcentrum mellan lokala gaystudentföreningar.
GSU understryker i sin utträdesansökan att man inte motsätter sig queerteoretiker som medlemmar och att man engagerar sig i bland annat transfrågor. Men så lägger man till: ”Vi inom GSU ser helst att alla utforskar och hittar sin egen identitet utan att bli ‘programmerade’.”
Sveriges nationella HBTQ-studenter har idag medlemsföreningar i 20 städer och 25 universitet och högskolor.
På GSU hemsida förklarar ordföranden Sebastian Hamusi att man trots utträdet vill fortsätta samarbetet med SFQ.

Linda Elstad, ordförande i SFQ kommenterar till QX.se GSUs utträdesansökan.
– SFQ välkomnar en debatt om förbundets värderingar och utveckling och beklagar att GSU väljer att lämna förbundet. Diskussionen om förbundets värderingar pågår ständigt och har också pågått under en längre tid, där alla medlemmar beretts möjlighet flertalet gånger att påverka inriktningen. Beslutet om namnbyte och värdegrund är fattat av medlemmarna själva, i övrigt följer förbundet riktlinjer som tidigare årsmöten dragit upp, alltså också de beslutade av medlemmarna.

Stockholms gaystudenter på Qruiser

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=74846

Publicerad: 2008-01-15 14:43:44