Med regeringens förslag kommer totalt sju diskrimineringsgrunder omfattas av den sammanslagna lagstiftningen: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Nya är könsöverskridande identitet eller uttryck liksom ålder.
Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni säger att genom sammanslagning av tidigare lagar gör man nu de olika diskrimineringsgrunderna likvärdiga.
– En effektiv och heltäckande lagstiftning är en förutsättning för att vi i Sverige ska kunna bekämpa handlingar som direkt eller indirekt kränker principer om alla människors lika värde. En annan nyhet är en diskrimineringsersättning, till den som har kränkts, som ersätter nuvarande skadestånd för kränkning. Ersättningen kommer också att avskräcka från diskriminering, något som nu tydliggörs i lagen , säger hon och menar att förslaget även tydliggör att det inte finns några ”hierarkier” vad gäller olika diskrimineringsgrunder och att en sammanslagen myndighet får ”större genomslagskraft.”
Regeringen vill nu också att dagens fyra diskrimineringsombudsmän slås samman till en och samma.
RFSL är mycket positivt inställda till regeringens förslag till en samordnad diskrimineringslagstiftning.
– Särskilt glada är vi i RFSL för att regeringen äntligen ser behovet av att skydda transpersoner mot diskriminering, säger RFSLs förbundsordförande Sören Juvas när han i ett pressmeddelande välkomnar förslaget med rubriken ”Fantastiskt”.
Men RFSL oroar sig för det man anser vara en för svag insats när det gäller förebyggande åtgärder för alla diskrimineringsgrunder.
– Att inte ställa samma krav på aktiva förebyggande åtgärder på alla diskrimineringsgrunder riskerar medföra en rangordning i vad den nya myndigheten ska prioritera. Förslaget missar ett väsentligt mål i förebygga diskriminering så att ingen behöver drabbas, menar Sören Juvas.

http://regeringen.se/sb/d/10103/a/96829

Källa: Läs regeringens lagrådsremiss

Publicerad: 2008-01-28 18:24:25