– Är det inte kul att vi lever i ett land där Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin tävlar om att få införa könsneutrala äktenskap?, utbrast i Tomas Tobé i sitt tacktal under kvällens gala.
Han blev känd som den moderate riksdagsmannen från Gävle som outade sig själv i talarstolen under moderaternas partistämma i höstas. Det apropå debatten om partiets ställningstagande i äktenskapsfrågan för homosexuella.
– Även jag hoppas få möjligheten att gifta mig någon gång i framtiden, sa han i debatten.


Mona Sahlin återknöt även hon till äktenskapsfrågan i sitt tacktal, och det faktum att hon just nu får förätta både partnerskap och äktenskap.
– Jag hoppas att nästa gång vi möts på den här galan, är jag bara äktenskapsförrättare, sa hon och möttes av stående jubel.


En av galans meste vinnare var nysingeln Måns Zelmerlöv som kammade hem två utmärkelser. Dels för årets svenska låt, Cara Mia, som han erkände verkade töntig första gången han hörde den. Zelmerlöw fick också pris som årets artist.
– Hade jag inte varit straight, hade jag varit gay, skrek han innan han sprutade ner Shire Raghe från MTV med champagne.

Jonas Gardell prisades dels för sin show Tillfällig gäst i ditt liv, men fick också ta emot QX Hederspris eftersom han sedan 80-talet stått i frontlinjen och våga visa sin homosexuallitet innan Eva och Efva, och innan någon visste vem Mark Levengood var som det stod i motiveringen.
Gardell manade publiken att sätta sig ner.
– Tack för att ni är tillfälliga gäster i mitt liv. Jag är väldigt, väldigt rörd, sa han.

Det var fler trotjänare som prisades. Elisabeth Ohlson Wallin fick utmärkelsen årets kämpe
– Det var på Södersjukhuset när jag satt med en vän med aids som jag beslutade mig för att bli kämpa, sa hon och nämnde speciellt sin mednominerade Walther Heidkampf arbete för att synliggöra hiv och aids.
Och Christer Björkman tog emot priset för bästa TV-program Melodifestivalen 2007. Han var glad att schlagern äntligen fick en utmärkelse, trots att den länge haft en stor förankring hos bögar och flator.
– Det här är kvällen då gayvärlden kom ut och sa att den älskade melodifestivalen, sa Björkman.

En som redan nu kandiderar till Gaygalan 2008 är modige Andreas Lundstedt som just när nomineringstiden gått ut till årets gala kom ut som HIV-positiv. I går var första dagen han kommenterade det hela i annan media än i QX. Efter en heldag med intervjuer i Rix Morgonzoo, P4 Extra och Aftonbladet bjöd han galapubliken på ett scennummer av nya Alcazarsingeln We Keep on Rockinn, tillsammans med Tess och Lina.

Galans bästa internhumor.
Värdinnorna Pia och Katrins vassa och ironiska Abba-medley om alla namngivna gayställen i Stockholm. Smalt, och säkert helt obegripligt för en oinvigd, men väldigt kul för alla som känner igen stämningen på Roxy, SLM, Torget, Lino mfl.


Galans folkligaste…
Dött lopp mellan dansbandet Black Jack och poppgruppen Kent.

Galans nakenchock./mysterium
Ursula Martinez från varietén Medium Rare som gjorde ett stripp/trollkonstnummer in på bara mässingen. Publiken undrade samfällt VAR en kvinna gömmer en näsduk när hon inte har en tråd på kroppen.

Galans bästa kommentar:
Lill Lindfors: – Jag funderade också på om jag skulle dra av någon liten klädpalta, men det verkar som Ursula Martinez redan toppat, (apropå strippnumret tidigare under galan.)

Galans dragshow/playback.
Marie Picasso slog Diamond Dogs med hästlängder.

För dig som inte var på plats så sänds ett två timmars sammandrag av galan i TV4.
Torsdag den 7 februari klockan 20.00.


Årets Homo – Tomas Tobé

Alla vinnarna hittar du här.

Publicerad: 2008-02-05 13:30:00