Den norska regeringen lägger på fredag fram ett förslag om en könsneutral äktenskapslagstiftning. Det uppges idag av Adressa.no.
Regeringen Jens Stoltenberg består av socialdemokraterna, socialistisk venstre och senterpartiet. När frågan skall tas i Stortinget förväntas att det kommer att finnas en majoritet.
Förslaget innebär att äktenskapslagen görs könsneutralt. Samtidigt skall adoptionsprövning öppnas för samkönade par och assisterad befruktning skall göras möjlig för lesbiska par. I förslaget införs ingen vigselplikt för vare sig den norska statskyrkan eller andra trossamfund. Men rätten att genomföra vigslar ges till dessa. Partnerskapslagen kommer som konsekvens att avskaffas.
Men senterpartiet är fortfarande tveksamma till möjligheten för lesbiska att få tillgång till assisterad befruktning. Enligt Adressa.no har kommunal och regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa godkänt regeringens förslag ”efter en lång och smärtsam process”. Dock är hon fortfarande tveksam till frågan om assisterad befruktning.
I Stortinget ges fri samvetsröstning för ledamöterna i senterpartiet. För høyres ledamöter gäller detsamma liksom för venstres i fråga om assisterad befruktning. Høyre och venstre är generellt mer positiva till förslaget än senterpatiet, därmed anses en majoritet i Stortinget kunna vara säkrad.
Jon Reidar Øyan från hbt-organisationen LLH hoppas, enligt Adressa.no på att flera stortingsledmöter som idag är tveksamma kommer att följa Kleppas process och därmed genomföra förändringen.

Qruiser-klubben Könsneutralt äktenskap

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=81405

Publicerad: 2008-02-10 22:49:13