När ”In Hate We Trust” kom till Stockholm premiärvisade fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin en ny bild där Högsta domstolens friande domar mot en kristen och en nationalistisk sajt kommenterades.
När utställningen nu kommit till Norrbottens museum i Luleå lägger fotografen till ytterligare en bild.
Hon kommenterar brandattentatet i slutet av oktober 2005 mot RFSL Nords lokaler i Piteå.
– Det känns fantastiskt skönt att hatbrottet som hände här i Piteå mot RFSL Nord nu är förevigat och ingår i ”In hate we trust”, utställningen har inte känts komplett utan denna händelse, säger Elisabeth Ohlson Wallin.
Utställningen presenteras i samarbete med Röda korset och RFSL och de välkomnar den nya bilden.
– Att Ohlson-Wallin dessutom nu adderar ytterligare en bild, med koppling till mordbranden i Piteå kommer att tillföra diskussionen fler perspektiv och nya infallsvinklar samtidigt som den kommer att påminna oss om att ett hatbrott kan ske var som helst, när som helst, i vår närhet – var än vi befinner oss, säger Ulrica Åström från Röda Korsets byrå mot diskriminering.
Fredrik Nilsson på RFSL Nords projekt ”Ett bättre HBT-Norrland” påminns varje dag han går till jobbet, genom de utbytta golvplankorna efter branden i lokalen, om attentatet.
– Att nu få dela med sig av den känslan känns mycket bra, vi måste skapa en medvetenhet om det direkta och indirekta hat vi utsätts för, säger han. Men vi får absolut inte låta oss skrämmas av detta hat, för mig blir det bara viktigare att arbeta framåt för det är med kunskap, förståelse och förnuft som vi når målet då alla oavsett diskrimineringsgrund ges samma värde i samhället.

Elisabeth Ohlson-Wallin fick ta emot utmärkelsen Årets kämpe vid årets QX GayGala för bland annat utställningen In hate we trust.
Efter Luleå åker utställningen vidare till Wermlands museum, sedan Södertälje konsthall följt av Örnsköldsviks museum. Utställningen är sedan inbokad fram till april 2009

In hate we trust-klubb på Qruiser

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=90905

Publicerad: 2008-02-11 18:31:41