2004 inkluderas senast HBT-personer i den utrikesdeklaration som regeringen genom sin utrikesminister presenterar varje år. I regeringsdeklarationen efter valet 2006 inkluderades HBT-frågor just i den utrikespolitiska delen. Vid riksdagens öppnande i höstas fanns inte HBT-frågor med i regeringsdeklarationen vilket fick RFSL att bli bekymrad.
I onsdags presenterade utrikesminister Carl Bildt (m) utrikesdeklarationen för kommande år. I ett stycke över viktiga ämnen för mänskliga rättigheter sa han: ”Regeringen har under det gångna året regelbundet markerat sitt stöd i samband med manifestationer för HBT-personers rättigheter. Vi kommer även i fortsättningen att med engagemang verka för att främja respekten för dessa rättigheter.
HBT-Liberalernas ordförande Martin Andreasson välkomnar inkluderandet av HBT-rättigheter.
– Utrikesdeklarationen är ju regeringens varudeklaration där man räknar upp de utrikesfrågor som är extra viktiga, och det är därför välkommet att det finns ett särskilt stycke om HBT-frågor. Nu är det viktigt att regeringen fortsätter arbeta för HBT-frågorna, inte minst inför ordförandeskapet i EU 2009.

Vid Pride-firandet i Riga förra året deltog Migrationsminister Tobias Billström liksom statsekreterare Johan Tiedemann (m) och i Warszawa närvarande EU-minister Cecilia Malmström (fp). Uttalandet av utrikesministern pekar på att svenska ministrar och regeringens talespersoner kan komma att delta i Pride-firanden även i år.

Qruiser-klubben ”Allians för Sverige”

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=70170

Publicerad: 2008-02-15 10:33:32