Den första delen i koreografen Rafael Bonachelas och hans dansares verk Square Map of Q4 gjorde mig lite orolig. Tal om genreöverskridande dans kan betyda vad som helst och ofta innebär det att scenografi, kostym, rörlig bild eller teater i allsköns variation tränger undan koreografi och rörelse.
När Bonachela Dance Company blir till passagerare på en rymdfärja och beter sig som Transmission-robotar, om än med stor inlevelse så förbereder jag mig på att genomlida en plågsam afton.
Jag funderar över varför det som så ofta utmärker nordiska koreografers kontakt med det magiska, underströmmar och natur känns så frånvarande i denna inledande del av verket.
Men så kommer ett rött sken in och sinnlighet, intimitet och närmast magiska rörelser tar över. När alla dansare i ett flödande rött ljus till mörka suggestiva trummor skapar ett flöde så slappnar jag av. Och grips tag. Till och med det näst intill demonstrativt heteronormativa parbildandet bryts upp och traditionella kropps- och rörelse”motsatser” tillåts brytas upp.
Efter paus fortsätter de starka dansarna får briljera i en koreografi som med kraftfulla och stora men precisa rörelser gripa tag i sin publik.
Square Map Q4 är en mäktig föreställning. Den visas åter på lördagskvällen, se den!

Dansens Hus-klubb på Qruiser

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=31085

Publicerad: 2008-02-16 11:44:58