Melodifestivalen 2008

Då var det dags att knyta ihop schlagersäcken. Är Charlotte given i Globen? Eller ska Linda återigen ta sig raka vägen till final? Och hur farliga är egentligen Nordman?
QX schlagerskribenter Ronny Larsson och Ken Olausson har sett de åtta sista finalisterna i MF 2008 och så här säger dom:

Niklas Strömstedt ”För många ord om kärlek”

Ronny: QX
För många ord om ingenting. Niklas Strömstedt gör en tråååååkig Niklas Strömstedt-poplåt som inte alls griper tag. Vad är det med jokrarna i år? Efter Eskobars urtrista låt förra veckan kontrar Herr Glugg med en ungefär lika intetsägande jokertrall. Det här funkar möjligtvis som utfyllnad på Strömstedts platta men här gör det varken till eller från. Och vem har stajlat Niklas och hans hippiekollektiv? Ugly.
Helt ofarligt.

Ken: QX QX QX
Om inte Patrik Isaksson gick vidare förra veckan med en mera direkt schlagerlåt uppbyggd på samma kille-med-band-koncept, så borde rimligen GES-esset inte göra det heller med sitt långt mycket softare och refrängsvaga bidrag. Tyvärr. För ju flera gånger jag hör den här låten så känner jag hur mycket jag gillar Niklas Strömstedt och hans radiovänliga gung-pop. Fast att en låt behöver höras flera gånger för att tyckas om är ju som bekant inget bra koncept för Melodifestivalen, och jag gissar på långt nere på nedre halvan ikväll.

Calaisa ”If I could”

Ronny: QX QX QX QX
Fyra superduktiga tjejer gör en passionerad och snygg countryballad. För mig är det här givet i ”Andra Chansen”. Kvartetten bjuder på ett nummer som är kompetent, stillsamt och innerligt, vilket TV-tittarna kommer att uppskatta. Jag kan dra vissa paralleller till Dixie Chicks bästa stunder, och stundtals ryser jag för att det är så bra. Besides: Underskatta inte countrypubliken… Och slutligen: Fiol-Majans fjäderkjol är klart läckrast på scen i Karlskrona.

Ken: QX QX
Sveriges svar på Dixie Chicks leverar precis det som förväntas – en smäktande countryballad komplett med fiol och steel guitar – och kan därför bli superfarliga när den countryälskande delen av dansbandspubliken kastar sig över telefonerna. Låten är lite för anonym och enformig för att jag personligen ska gå igång på den på alla cylindrar, men jag tippar ändå att den här snygga kvartetten faktiskt skulle kunna squaredansa sig rakt in i ”Andra Chansen”.

Daniel Mitsogiannis ”Pame”

Ronny: QX QX QX
Meh! Vem har koreograferat sönder Snygg-Daniels grekiska Kempe-dänga? En hopplöst överarbetad koreografi gör antagligen att den här läckra medelhavsdiscon placerar sig rätt illa. Hur ska stackars Daniel och hans dansare klara av varenda rörelse, sjunga felfritt och kolla in i varenda kamera samtidigt under lördagsfinalen? Allt blir bara tokrörigt i TV. Puckat. Men förutom det så är det en låt som lär gå varm på schlagerklubbar året ut, och duktiga Daniel får visa att han är mer än killen som bara sjunger in Måns-låtar på demos. Och jag vill också plussa för de ursnygga militärinspirerade schlagerkläderna. Så ska det se ut.

Ken: QX QX QX
Som en khakifärgad sandstorm virvlar Mitso och hans dansare in i det mest överkoreograferade numret Melodifestivalen sett sedan Sonya joggade bort Etymon. Även om det här till en början kan tyckas vara Cara Mias lite fulare småsyskon som Fredrik Kempe snytit ur näsan på en kafferast, så kan schlagerbögen i mig inte motstå att le lika brett som Daniel själv åt det bögigaste numret sedan Deen sjöng In the Disco i ESC 2004. Om Linda och Charlotte tar alla kvällens homoröster kan det här tyvärr gå riktigt illa, men oj vad jag kommer dansa till det framöver.

Linda Bengtzing ”Hur svårt kan det va”

Ronny: QX QX QX QX QX
Halleluja! Här har Alla flickor legat med Jag ljuger så bra, och på nåt hörn deltog även Mikas Grace Kelly i den himmelska akten. Det här är en klockren Linda-dänga som garanterat kommer att traska rakt in i Globen. Det är energi, det är lättrallat och det är framförallt en låt som Sverige väntat på i fyra veckor. En svensk schlager med en refräng som verkligen sitter som en smäck framförd av en artist som alla åldersgrupper gillar. Scennumret är svinsnyggt och Linda är genomhet i svart och skotsktrutigt. Dock ett litet minus för vissa utöntiga rörelser från Bounce-aktiga dansarna. Men det är absolut inget som kan nagga min femma. Lovely Linda, du och jag i Globen.

Ken: QX QX QX QX QX
Det här är så mycket schlagerextas att jag nästan går sönder. Låten är så mycket Linda Bengtzing att det borde bli parodiskt – men det blir det inte. Det blir bara årets bästa svenska schlager. Verserna kan kanske tyckas lite väl tydligt lånade från Mikas Grace Kelly till en början, men jag sväljer det med hull och hår och bryr mig inte ett dugg. Dansarna som kallats hiphop-tomtar och allt möjligt annat i kvällstidningarna har jag älskat från första stund, och när en redan blingad Linda fyrar av sitt glittrande leende rakt in i kameran är det här är kvällens klaraste Globenfinalist. Se upp, Perrelli!

Nordman ”I lågornas sken”

Nordman: QX QX
Ainbusk deja vu. Hyfsat folkkär artist förstör bra låt och placerar sig utanför toppfemman. Håkan Hemlin berättar storyn om en ung tjej som bränns på bål med lika mycket finess som en elefant i en porslinsbutik. Varför fick Nordman den här rätt snygga popetnolåten? Det är för många ord på för kort tid för Hemlin, och han har på repen haft tydliga problem med texten. Förra gången tog Ödet duon till final. Nu bränner svenska folket deras chanser på bål innan man ens hinner säga häxa. Visst?

Ken: QX
Någonstans i botten finns här en helt okej catchy poplåt med schyst driv och ett smittande brölvrål i refrängen, men det är alldeles för mycket i vägen för att jag ska kunna uppskatta det. Dels är jag galet trött på sådan här nordisk nittiotalsfolkmusikpop med mungiga och flöjt, dels så finns det få saker jag tycker är så dumt i en låt som en berättande påhittad sagotext, och slutligen så känns det som om vi här har ännu ett fall av felplacerad artist. Det är helt enkelt alldeles för många ord per sekund för Håkan Hemlin i refrängen och det hjälper inte hur många dansare de bränner upp på scen – det här är iskallt hos mig. Frågan är bara om resten av Sverige fortfarande omfamnar sådant här?

Sibel ”That is where I´ll go

Sibel: QX QX QX QX
Sköra Sibel sjunger fantastiskt bra i en ballad som är i Empty room-klass. Kameraarbetet påminner om Sarah Dawn Finers förra året och jag är övertygad om att den lilla stjärnan med den stora rösten kommer att gå vidare ikväll. Jag har dock en liten reservation och det är att där hade glimten i ögat så överdramatiserar Sibel och gör låten mer dramatisk än vad den egentligen är. Och i år vill folk ha lite mer flirt och glädje, vilket ligger henne i fatet. Så, koppla på glimten i ögat nu, Fröken Redzep så är du i ”Andra Chansen” – och där piskar du stjärt på hårdrockstöntarna. Och är det någon som stör Fröken Charlottes planerade finalfest så är det Sibel. Kan mycket väl gå direkt till Globen om allt sitter.

Ken: QX QX QX QX
Vacker svulstig nittiotalsballad med en säker sångerska som står helt ensam på scenen, känns det vinnarkonceptet igen? Javisst! Och frågan är dessutom om inte Sibels otroligt välskrivna tårdrypare faktiskt till och med slår Sannas dito på fingrarna, även om Idoltjejen känns långt mycket svalare och totalupplevelsen så mycket mindre drabbande än när Bromöllatösen krossade allt motstånd i Västerås. Men räkna inte bort det här. Det kan bli riktigt, riktigt farligt. Med all rätt. För det är riktigt, riktigt bra. Ett femte QX är nära.

Fronda ”Ingen mår så bra som jag

Fronda: QX QX
En vass milkshake av ska/rap/klezmerrröj och pop är vad Fronda vispat ihop till sin schlagerdebut. Han serverar den dock inte speciellt charmigt utan tuggar bara på med sin roliga text om hur vardagen ser ut utan glimt i ögat. Och det kära vänner blir hans misstag.
Inte alls med i slutstriden.

Ken: QX QX QX
En låt som är långt mycket bättre än sitt rykte – och det säger jag inte bara för att Sebastian Fronda är tävlingens snyggaste snubbe. Den här blandningen av ska, hiphop, klezmer och zigenarröj är nämligen allt det jag hade hoppats Andra Generationens kebabpizza skulle levererat. Kanske chanslös för avancemang, men om bara den lite introverta Fronda öppnar sina snygga ögon och ler lite mer i kameran (och minns hela den småskojiga texten om att vardagen kan vara rätt skön) så är jag säker på att det kommer det rycka i kroppen på fler än mig.

Charlotte ”Hero”

Ronny: QX QX QX QX QX
Jag ska vara ärlig. Jag tyckte inte att den här enormt upphaussade låten var en vinnare när jag hörde den för första gången. Det var en bra låt som jag absolut ville höra igen. Nu när jag lyssnar till Hero för femtielfte gången så ÄLSKAR jag den. Så, innan ni blir besvikna eller börjar gaffla om att den inte håller måttet: Ge den TID.
Så. Charlotte sjunger sin supersköna Kalla nätter-kusin strålande. Hon glittrar som en hel discoboll och bjuder på treminuters schlagershow av hög klass.
Två saker kan dock ta Globenbiljetten från henne:
En vandring på ett rullband under första refrängen gör att den blonda sångerskan ser allvarlig och ansträngd ut. Så bandet borde fått stanna på hotellgymmet. Och för det andra: När jag går igenom bilderna från dagens genrep så ser jag inte Charlotte Perrelli. Jag ser Donatella Versace och är det nåt som stör Groggsvenssons så är det ”Too much”-prefixet, oavsett om det gäller kläder, smink eller nakenhet. Så, easy on the make-up, Charlotte. Du är så jävla snygg som du är (och det syns inte minst i den roliga inför-filmen då du sumobrottas med Luuk.
Så. Globen. Och då bort med rullbandet och halvera sminket.

Ken: QX QX QX QX
Skruva ned era förväntningar ett litet, litet snäpp, för ingen låt i hela världen pallar det förhandssnack som detta bidraget har haft. Så. Med det sagt så är Hero ändå en av årets klart bästa låtar, en toppmodern discoschlager för 2010-talet där genierna Ljunggren och Kempe överträffat sig själva. Charlotte är ju dessutom en stensäker sångerska med star quality av Carola-mått, och synkrondansen och slutposen sitter som en smäck. Ändå känns en Globenplats långt ifrån självskriven när man ser det på scen. Jag är nervös för att det här är lite för bra och vill lite för mycket. Folk förstår kanske att det här är kvalité, men samtidigt tycker de möjligen att det är lite för kallt (speciellt i första delen när Charlotte är svartvit och struttar på rullband) och att det ser ut att innehålla lite för lite glädje för att de ska rösta på det. Hemska tanke. Ännu en Kalla Nätter-chock i Karlskrona klarar jag mig nämligen utan. Dessutom så har jag sparat mitt sista QX till Charlotte till Globen.

Melodifestivalsklubb på Qruiser

…och allt det där andra ni vill veta om årets Melodifestival finner ni på
Schlagerprofilerna

Publicerad: 2008-02-29 23:05:39