Hovsorg i Danmark

Ingrid Victoria Sofia Louise Margaretha Prinsessan Ingrid var kronprins Gustav Adolf (Gustav VI) och kronprinsessan Margaretas (av Storbritannien och Irland) tredje barn. Hon föddes den 25 mars 1910 på Stockholms Slott. Hennes två äldre prins-bröder hette Gustav Adolf (vår kungs pappa) och Sigvard. Lillebröderna var Bertil och Carl Johan. Som enda flicka bland fyra bröder blev lilla Ingrid hela Sveriges solstråle och hade en harmonisk och lycklig barndom på Stockholms Slott samt på familjens sommarslott Sofiero i Skåne.
När hon var liten flicka älskade Ingrid sagor om prinsessor, spökhistorier och att spela teater vilket kan speglas i att en stor del av hennes liv blev just glädje, sorg och dramatik.
Som 10-årig dog hennes älskade mamma, som dessutom var gravid i åttonde månaden, och Ingrid fick fick överta ”mammarollen” i familjen, ett betunga ansvar för en liten tjej. Åren gick och Ingrid var ett efterftraktat gemål för alla Europas prinsar.

Den som fångade hennes hjärta var kronprins Fredrik av Danmark som hon gifte sig med som 25-åring i Storkyrkan i Stockholm den 24 maj 1935. Närmare en miljon människor mötte det unga brudparet när de återvände till Danmark. Ingrid lärde sig danska i rekordfart och blev snabbt älskad och omåttligt populär av sina nya undersåtar. Hon fick tre döttrar, Margrethe II nuvarande Drottning av Danmark, Anne-Marie ex Drottning av Grekland och Benedikte som gifte sig med en stenrik tysk prins. Tillsammans har döttrarna alstrat 10 barnbarn, som varit Ingrids allt. Hon var den som höll samman familjen och släkten, och vår Kung Carl Gustaf sörjer idag sin faster djupt.

Ingrids dotter, Margrethe har berättat att hennes föräldrars äktenskap var mycket kärt och innerligt, och de fick 36 lyckliga år tillsammans. Ena dagen var Drottning Ingrid lyckligt gift med den man hon älskade över allt annat, en lycka som en kall januarimorgon 1972 förändrades då Kung Fredrik dog och hon blev änkedrottning. Även om hon blev änkedrottning drog hon inte ner på sina officiella uppdrag, hon var in i det sista med och representerade kungahuset och har varit en av Prinsessan Victoria och Kronprins Fredrik av Danmarks främsta mentorer. I 50 år var hon Danmarks avgudade Drottning, ett land som idag har sorg.

http://www.kongehuset.dk

Publicerad: 2000-11-07 18:12:45