Valet i USA

Utan tvekan hoppas den största delen av den amerikanska gayrörelsen på att Al Gore blir president. Även om det finns en irritation över att Gore i möjligaste mån tonat ner frågor som fri abort, homo/bi/transfrågor och legat lågt i frågor om etniska minoriteter, så uppfattas han som bäst valet.
– Gore har varit ganska bra på homofrågor, sa Urvashi Vaid från the National gay and Lesbian Task Force på Gay.com chatten. Jag tror att hans allmänna försiktighet är ett tecken på en illa skött kampanj.
Förutom rena frågor om förändrad lagstiftning till förmån för homo, bi och transpersoner kommer den tillträdande presidenten att tillsätta nya domare i Högsta Domstolen. Domstolen har ett avgörande inflytande över exempelvis abortfrågan men också lagstiftning kring samkönade äktenskap och diskrimineringslagstiftning. Vinner George Bush är det troligt att USA under lång tid kommer ha en konservativ majoritet bland domarna i Högsta Domstolen. En seger för Bush ha kallats en ”katastrof” av gaystrateger.

Urvashi Vaid säger i en trött kommentar att hon inte tror att en seger för Bush nödvändigtvis leder till ökat gayaktivism. Hon menar att gayrörelsen i ett läge där Bush vinner måste satsa extra hårt på lobbyarbete på nationell och delstatsnivå.
– Det är där partnerskapslagar, äktenskap, adoption och vårdnadsfrågor, skolundervisning, hatbrott och så mycket mer beslutas, säger hon.
Joseph Lieberman vice presidentkandidat lovade den 17 augusti lovade bland annat gayrörelsen att driva igenom antidiskrimineringslagar. Gayrörelsen tror även att flera gayrättsaktivister kommer att få jobb under en Gore-administration. Bland annat nämns Human Rights Committees Elizabeth Birch. Clinton har under sin period haft öppet homosexuella knutna till sin administration, någon man inte räknar med kommer ske om Bush tar över.

Den amerikanska gayrörelsen oroade sig över ett lagförslag som varit uppe till folkomröstning i delstaten Oregon. Mesaure 9 i delstaten innehåller förbud för positiv eller ens neutral undervisning om homosexualitet i offentliga skolor.
Det som oroat gayaktivisterna är hur en seger för antigaykrafterna i Oregon skulle kunna påverka i andra delstater. I valet besegrades förslaget med siffrorna 52 mot och 48 för.
I Nebraska och Nevada vann dock de två lagförslag som förbjuder införandet av ”homosexuella äktenskap” med klar majoritet. Hela 69% av de röstande i Nevada och 67% i Nebraska. I Maine infördes en lag som förbjuder diskriminering på grund av ”sexuell orientering” .
Att Hillary Clinton blev senator för New York och Howard Dean blir guvernör för Vermont ses mycket positivt från amerikansk gayrörelse. I det senare valet anses det vara en seger för Deans positiva syn på den nyss införda partnerskapslagstiftningen.

De mest kända öppet gay kandidaterna som valdes in är:
Jim Kolbe (R) fick 60% av rösterna till representanthuset för Arizona
Christine Kehoe (D) fick 60,5% av rösterna till Kaliforniens delstatsparlament
Sheila Kuhel (D) fick 66,6% av rösterna till Kaliforniens senat
Barney Frank (D)återvaldes till representanthuset för Massachusetts
Tammy Baldwin(D) återvaldes till representanthuset för Wisconsin

Publicerad: 2000-11-08 13:49:58