HGP-eufori

I går kväll hände det: Människans arvsmassa presenterades. Sedan 1990 har det privata företaget Celera i USA och det internationella, statligt finansierade HGP (Human Genome Project, ofta kallat HUGO) jobbat med att kartlägga de tre miljarder ”bokstäver” som finns i vårt DNA.

Det är med all rätta som euforin sprider sig över världen. Några av kommentarerna:

Bill Clinton: ”I dag lär vi oss det språk med vilket Gud skapade liv.”

Tony Blair: ”En revolution viktigare än upptäckten av antibiotika.”

DNs ledarsida: ”Vi lever i en fantastisk tid!”

Vi på QX.se stämmer givetvis in i hurraropen: Framtiden är på väg och utveckling är askul! Även om det fortfarande kommer att ta år av forskning innan man kan nå några konstruktiva resultat är detta ett första, fantastiskt steg mot nya, oanade möjligheter.

Gaygenen

Eller vad sägs till exempel om att kunna bestämma sexualiteten på sitt barn (ja, innan det föds givetvis)? Oavsett vad man tycker om en sådan möjlighet så måste man ta ställning, och det gjorde de flesta redan sommaren 1993.

Det var då Dean Hamer presenterade sin studie som visade att det fanns en gaygen. Han hade undersökt bröder där ene killen var gay och den andre straight. Skillnaden mellan dem lokaliserade han till ett ställe längst ut på X-kromosomen, och eftersom X-kromosomen ärvs av mamman antog han att homosexualitet (eller åtminstone just den typen av homosexualitet) ärvs från mamman, som i sin tur kan vara bärare av den, utan att för den skull själv vara gay eller föda lesbiska döttrar. Gaygenen kallade han Xq28, vilket inspirerade flera festfixare att öppna gayklubbar med samma namn.

Diskussionen bland homon då handlade om om det var bra eller dåligt att det fanns en gaygen. (Man kan också ifrågasätta studien, som en del tycker att har varit för oseriös.) Den ena falangen tyckte att det var bra med en gaygen, eftersom det skulle visa konservativa homofober att homosexualitet minsann inte var ett fritt val utan något medfött som man inte kunde göra något åt. Den andra falangen tyckte att det var dåligt med en gaygen, eftersom man ändå bör få göra sina fria livsval med rätten att skita i homofoberna. Sedan finns det ju alltid de som bara säger: ”Det viktiga är inte varför man blir homosexuell utan varför man inte får vara det.” Men kom igen, med den attityden kan man ju knappt bedriva någon forskning alls!

Bestäm ditt barns sexualitet

En annan rädsla var förstås att folk skulle välja bort homosexuella barn redan i fosterstadiet, men å andra sidan är det ju lika lätt att välja bort heterosexuella. Vem vet, de 10 procenten homon kanske kommer att födas uteslutande av andra homon om hundra år?

Om debatten nu blossar upp igen – och det bör den ju göra – så tycker QX.se att det ena inte behöver utesluta det andra. Det viktigaste är att alla har möjligheten både att designa sina barn och att välja att inte ta ett endaste DNA-test på sig själva eller sina foster.

Men än är det förstås långt dit, och tills vi är framme rekommenderar vi den danska utställningen Future Body, som pågår ända till den 16 april -01. Vår rubrik ”Designa ditt önskebarn” är tagen från deras hemsida, där de också lockar med DNA-chip och konstgjorda sinnesorgan. För bästa framtidsupplevelse tar du givetvis Øresundsbron till Köpenhamn!

Publicerad: 2000-06-27 21:41:08