Adoption

I Dagens Nyheter idag uttalar sig Joakim Wohlfeil om riskerna med att öppna möjligheten för samkönade par att prövas för adoption.
Politikerna i den utredning som inom några veckor lämnar sitt förslag, anser att givarländerna inte kommer stoppa adoption till heterosexuella par om homoadoption tillåts.
Detta anser Wholfeil från Adoptionscentrum är fel tänkt.
Han menar att man måste fråga ”barnhemsföreståndare, socialarbetare och unga kvinnor” i givarländerna, inte som utredningen gjort, ländernas myndigheter.
Enligt Wohlfeil kopplas homoadoptioner ihop med barnhandel och organtransplantation och hänvisar till en sådan debatt i Guatemala. Risken, menar han, är att de som arbetar med adoption i givarländerna kommer tappa förtroendet för Sverige om samkönade par kan prövas för adoption.

Idag reagerar RFSL starkt kritiskt på Adoptionscentrums uttalanden i DN och kallar dem ”oseriösa”.
– Redan innan utredningen började hade man en bestämd uppfattning om att heterosexuellas möjligheter till adoption skulle minska om man tillät homosexuella par att prövas för adoption, säger Christine Gilljam, vice ordförande i RFSL i en kommentar.
RFSL håller med om att enskilda barnhem och myndigheter kan reagera negativt, men menar att det inte kommer vara värre än när ”vissa adoptionsmyndigheter i tredje världen” reagerade negativt på att Sveriges abortlagar liberaliserades på 70-talet.
– Och från givarländerna har man även haft synpunkter på svensk lagstiftning kring skilsmässa, där man ansett det är för enkelt i Sverige, berättar Gilljam för QX.se.
– Dessutom, fortsätter hon, bortser man från det mest grundläggande. Barn adopteras inte till Sverige i en anonym massa, utan adoption sker till identifierade prövade par och i vissa fall ensamstående.
Och hon avslutar med att säga att Adoptionscentrum ”verkar bli alltmer desperat när Kommittén inte kommer fram till de slutsatser de önskar.”

Till QX.se säger Christine att det nu blir ”lite skyttegravskrig” fram till att regeringen lägger en proposition i frågan till nästa höst.

Publicerad: 2000-11-16 14:28:41