Resa

En gång i tiden var Riga Sveriges största stad. Sedan dess har det varit en del av både Tyskland och Ryssland. Idag är Riga huvudstad i Lettland. Det bor ca 900 000 människor i Riga och det är en av städerna kring Östersjö-området som det händer mest kring. Inte minst vad gäller gaylivet. Och på många sätt har Riga ett mer vibrerande gayliv än Stockholm.




Visserligen får man varken adoptera barn eller ingå partnerskap, men det är på gång. Och på stadens gator ser man gaypar hand i hand. Riga har två stora gayklubbar som varje helg drar till sig partyglada bögar och flator. På dansgolvet på den mixade klubben La Rocca dansar man sig svettig i avancerade lasershower. På gayställena finns de klassiska go go-pojkarna. Men myten är sann, här i öst är idealet mer Johan Paulik än Jeff Stryker.




Var man än går i Riga möts man av leende människor. Men det är inte helt lätt att göra sig förstådd på engelska. Men den yngre generationen lär sig i skolan.
Riga är också känd för sina stora marknader runt om i staden. Där kan man hitta en uppsjö av fräscha råvaror. Det är inte (fniss) lett att hålla drägglet kvar i munnen, så ta med en kokbok istället för Spartacus… Och har man tillgång till bil kan man lätt ta sig till kusten och de vita sandstränderna.




Resespjuth och Propaganda kommer snart att fixa specialsydda gayweekend-resor till Riga. Och vi är övertygade om att du tänker följa med. Eller hur?!
Korta svar på korta frågor: Vad kostar en stor stark? 12 kr. Vad kostar ett pkt Marlboro lights? 10 kr. Vad kostar en Bic Mac & Co? 15 kr. Vid vilken ålder är man som homosexuell byxmyndig i Lettland? Spartacus säger 16 år, Rigafolket säger 18 år.



Artikeln har tidigare publicerats i tidningen QX

http://www.qx.se/info/qx.php

Källa: QX

Publicerad: 2000-11-17 13:02:10