Enligt vad QX erfar kommer fyra riksdagsledamöter från tre av regeringspartierna att rösta med oppositionen den 16 april. Då tas socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets motion om att införa könsneutralt äktenskap upp till omröstning. Med de fyra uppnås en majoritet för motionen, då 175 ledamöter röstar för mot 174 mot.

Oppositionen liksom tre av regeringens partier står bakom huvuddragen i det förslag som enmansutredaren Hans Regner la fram för ca ett år sedan. Endast ett parti, kristdemokraterna, är emot. Till QX.se sa justitieminister Beatrice Ask i mars att man tidigast till hösten lägger en proposition i frågan.
– Vi har svårt att se vad som skall förändra sig för att man väntar till hösten, säger en av de fyra riksdagsledamöterna till QX.se
De fyra har valt att ännu så länge inte ange sina namn.
– Vi vill undvika en offentlig debatt redan nu och att partipiskan skall vina för tidigt, säger en av riksdagsledamöterna till QX.se.
I mars skickade oppositionen ut en uppmaning att rösta med oppositionen till ett antal riksdagsledamöter som är aktiva för att driva på i arbetet för hbt-personers rättigheter. Några av dem har officiellt markerat att de inte tänker rösta mot regeringen.
Den ledamot QX.se talat med har inte fått brevet av oppositionen och vill heller inte bekräfta om någon av dem som mottagit oppositionens brev ingår i den grupp som nu väjer att rösta mot regeringen.
– Vi tycker dock att frågan är så viktig att vi inte vill att den skall fördröjas nu när en så tydlig majoritet av såväl riksdag, regering som svenska folket står bakom en gemensam äktenskapslagstiftning, säger riksdagsledamoten till QX.se,
Dagen innan omröstningen i riksdagen kommer de fyra att gå ut offentligt vid en gemensam presskonferens.
– Vi menar att vi på detta sätt räddar regeringen ur en knepig situation.
När riksdagen röstade fram partnerskapslagen var det även då med hjälp av ett antal ledamöter från regeringspartierna. Statsminister Fredrik Reinfeldt var en av de som då bröt sitt partis linje och såg till att Sverige fick en partnerskapslag.
– Vi ser därför inte att det skulle vara så kontroversiellt att vi nu gör detsamma som statsministern gjorde, att röstar efter vår politiska och moraliska övertygelse, säger den ännu så länge anonyme riksdagsledamoten till QX.se
– Det är helt enkelt stötande att kristdemokraterna får styra i denna viktiga fråga för en utsatt grupp i det svenska samhället och där vi övriga är så tydligt överens.
Om inget oförutsett händer kommer lagen att antas under riksdagens vårsession och träda i kraft vid halvårsskiftet.