Transliv

Det är nu på hösten som det sammanfaller. Mycket folk på stan och skymningsljus vid 17-18-tiden. Det är då vi kan pröva våra vingar, även om det bara blir att gå och öppna bakluckan på bilen och sedan gå tillbaka in i bilens skyddade värld. Börja så och känn att det bär.
När vi sminkar oss är det för att göra vårt ansikte mera kvinnligt. Inte nödvändigtvis vackrare men för det mesta blir det faktiskt så. Ett kantigt manligt ansikte ska bli ett mjukt kvinnligt – är det möjligt. Ja förvånansvärt mycket är möjligt även om alla inte blir lika vackra som Christer Lindarv.
Om man vill lyckas så bör man nog ta hjälp av en makeup artist. Gärna Cajencia. på Drottninggatan i Stockholm som också säljer Joe Blasco produkter. De ligger mellan vanligt smink och teatersmink och är bra för oss män som vill bli kvinnliga. Jag använder uteslutande dessa produkter.

Det är svårt att tillgodogöra sig damtidningarnas sminktips. De är gjorda för kvinnor som redan är vackra. De har framför allt ingen skäggstubb.
Sminkningen börjar naturligt nog med en noggrann rakning. Om man gör det vått eller torrt är upp till var och en. Själv använder jag Gilette sencor excel med ett nytt rakblad ungefär två timmar före sminkningen.

Sminkningen börjar med blå neutraliserare för att dölja skäggväxten. Jag har ljust skägg och det räcker att lägga på överläppen och runt munnen. Ovanpå läggs grund – foundation – som gör ansiktet slätt och fint. Sminksvamp används för appliceringen.
Jag använder bara en jordfärgad ögonskugga som också används för att mörka ögonbrynen. Skuggan läggs på med hjälp av en fin pensel. Det gäller att markera ögonen. Det behövs egentligen ingen perfekt ögon makeup. Med mina rynkiga ögonlock är det för övrigt omöjligt att göra det som finns i reklamen för ögonskugga. Mörka ögonlocket och gör en svag markering av nedre ögonfransen. Mascara hoppar jag över eftersom mina ögonfransar är så svaga. Skymningen är vår vän och det syns ändå inte om vi gjort en konstnärlig ögonmakeup. Detta ska naturligtvis inte hindra att vi gör vårt bästa men överdriv inte.

Nu kan man trolla med highlighter en ljusare grund. Rynkor från näsan och neråt kan fyllas i och dämpas. Under ögonbrynen kan man lägga på highligther för att förstärka ögonmarkeringen. På tinningarna kan man få en avsmalningseffekt med highligher. Ljust smalar och mörkt fyller ut. Det är här som makeupartisten kan lära ut hur man gör och framför allt ge råd om färgval.

Konsten är att sminka sig så att det ser ut som om man inte sminkat sig. Nu avslutar vi med puder för att fixera och matta sminkningen. Så rouge försiktigt på kindknotorna under ögonen och läppstift. Det behövs en del övning för att hantera redskapen, penslarna, inga applikatorer som följer med ögonskuggaseten.

Nu gäller det att ha en peruk som passar till rollen. Ingen stor festperuk för en promenad på stan från arbetet eller till ICA-hallen. Numera tar detta mig en kvart att göra: jag vet att om jag följer det här mönstret så blir resultatet det jag väntat mig. Jag testade det igår igen och det höll i den sköna höstsolen på Djurgården där jag älskar att promenera. Bästa betyget var nog att mina inte vänner såg att det var jag när vi kom till restaurangen 6S. Det är där vi träffas sista torsdagen i varje månad.
Av olika anledningar lägger jag inte ut det rätta namnet på restaurangen men är du intresserad maila mig.

Publicerad: 2000-11-20 17:41:48