Könssjukdomar

”Plötsligt var höger pungkula stor som en avokado och öm utav bara fan. Penicillin förstås och sedan smittspårning. Tack och lov enkelt eftersom jag visste vem medsyndaren var. Men likförbannat pinsamt!” Orden kommer från en av alla bögar som den senaste tiden drabbats av en könssjukdom. Klamydia, syfilis, och gonorré representerar alla en ökning som pågått sedan början på året. Nu fruktar man också en ökning av antalet hiv-fall.

På Venhälsan, Södersjukhuset i Stockholm är man oroliga.
– Vi uppmanar män som har sex med män att använda kondom och att regelbundet undersöka sig eftersom många av infektionerna inte ger så tydliga symptom, säger klinikchef Ywonne Lindqvist.

En syfilisepidemi pågår sedan flera månader i Stockholm bland män som har sex med män. Mer än 40 män har diagnostiserats efter sommaren, varav ett drygt 30-tal enbart på Venhälsan. De flesta har smittats i Stockholm medan heterosexuella i allmänhet smittas utomlands. Vi har epidemin runt omkring oss mitt framför näsan. Under 1990-talet rapporterades endast enstaka fall av syfilis bland homo- och bisexuella.

Även gonorré och klamydia har ökat kraftigt de senaste två åren efter att ha varit ovanliga bland män som har sex med män. Hittills i år har Venhälsan tagit emot 130 patienter med klamydia – de allra flesta smittade i Stockholm. Till Smittskyddsinstitutet har över 200 fall av gonorré bland homo- och bisexuella rapporterats. Det är en fyrdubbling jämfört med för tre år sedan.

Sexuellt överförbara sjukdomar minskade under 1980-talet kraftigt bland män som har sex med män. Detta som en följd av att hiv/aids blev känt. Många ändrade sina sexuella beteenden och började använda kondom. De tecken vi nu ser påminner starkt om tiden då hiv/aids inte var kända och det är mycket oroväckande. Siffrorna tyder på en farligt förändrad inställning till kondom och säkrare sex, kanske orsakad av en falsk tro att nya mediciner har gjort att hiv/aids inte längre är ett problem för de av oss som drabbas. Risken att bli smittad av hiv ökar också kraftigt vid oskyddad sex om man har syfilis, klamydia eller gonorré.

http://www.hiv.nu

Publicerad: 2000-11-25 14:50:16