Transliv

Man kan fråga sig om man ser på en kvinnoklädd man att det är just den mannen. Om man ser en kvinna så säger bevakningsfunktionen att det är en kvinna såvida det inte är något i personens uppträdande som inte ”stämmer”.
Jag gjorde ett experiment för ett tag sedan. Jag köpte en polotröja i en affär och det blev diskussion om vem som skulle tvätta den. Jag kunde inte låta bli att visa kort av mig som Helena. De blev förstås intresserade i affären och jag lovade att jag skulle komma tillbaka som Helena. De var alltså förberedda. När jag kom in i affären som Helena gick jag runt bland klädställningarna en stund och tittade på kläder tills en av dem som jag talat med tidigare kom fram och frågade om hon kunde hjälpa till. Först då log jag mot henne och hon ryckte till. Åh är det du?
Jag har vid många tillfällen varit inom nära synhåll för arbetskamrater på stan men ingen har märkt något utom en. Och denna kvinna hade jag fått kappan som jag hade på mig av. Och det så hon kände igen kappan.
En gång var jag på några tjejers begäran lucia på jobbet. Jag sminkade mig och det var inte förrän när det hela var avslutat som jag log mot min manlige chef som först då kände igen mig. Han blev lättad eftersom tjejerna sa att jag var inhyrd och skulle kosta 10 000 kronor.
Ja, inte vet jag om jag är av något särskilt slag men inte har jag bivit igenkänd när jag själv inte velat det.

Kvinnliga rörelser och mimik
En kvinna rör sig annorlunda än en man. Det behövs lite träning för att gå och röra oss som den kvinna vi bestämt oss för att vara. Detta är troligen en av de svåraste detaljerna att göra ”rätt”.
Steglängden och fotnedsättningen kan man nog träna. Korta steg och sätt i hela fotbladet på en gång, inte hälen först som män gör. Det är en fördel att ha klack på skorna, inte så höga att de väcker uppmärksamhet, men några centimeter. Klacken gör det nödvändigt att sätta i foten på ”rätt”. Tillsammans med små steg gör detta att gången blir en helt annan än den man gör reflexmässigt. Man måste alltså tänka när man går som kvinna för att inte falla in i det bestämda långa mansteget. Om man har gått någon halvtimme skall det kännas som träningsverk. Det är helt andra muskler som är igång när vi går som kvinna.
Hållningen är viktig. Man går med uppburet huvud som kvinna, inte hopkrupet och ängsligt. En kvinna går oftast inte med blicken målmedvetet fäst framför sig utan vrider hela tiden på huvudet med små rörelser. Ut och kolla. En kvinna har alltid närmare till ett leende än en man. Så träna att gå mot en spegel med små steg, titta lite runt och håll näsan i vädret; Här kommer jag. Kom ihåg vem du är och vart du ska. Har du bråttom eller går du och tittar i skyltfönster? I mörka fönster kan man få en hyfsad bild av sig själv för att kontrollera att allt är OK. Om du stöter ihop med någon, glöm inte att le.
Väskföringen är en viktig detalj. Väskan på vänster axel! Den bör vara ganska tung för att ligga bra på axeln. Håll ett löst grepp runt väskans framkant med vänster hand. Ha gärna en kasse i den andra handen för att slippa tänka på den. Gå aldrig med händerna i kappfickorna!

Publicerad: 2000-11-28 14:53:08