HIV

Världsaidsdagen firas runt om i Skandinavien. Vi ger ett axplock av aktiviteterna.
I Göteborg blir det minnesstund och ljuständning med efterföljande mässa i Göteborgs Domkyrka. Där sjunger mansköre Hellmans Drängar och lite ovanligt så är det smittskyddsläkaren som håller talet!
Temat är Män i fokus och de beskriver dagen så här:
”Hiv har många ansikten; det är inte bara ett hälsoproblem utan det påverkar människors liv på flera olika områden, inte minst genom diskriminering. De två stora grupperna hivpositiva i Sverige är invandrare och homosexuella män. Dessa grupper möts redan av olika former av hot och diskriminering pga ursprung och/eller sexuell läggning. En hivpositiv status gör bördan än tyngre.”

I Helsingborg uppträder Håkan Hellström, Waterdog och Sverigeturnerande Rachel Stamp på Tivoli.
I Malmö blir det ljusmarsch med start klockan 18.00 från Indigo. Där blir det sedan pub med Regnbågskören och senare Disco med DJ Marianne.
SLM har öppet för första gången i sina nya lokaler på Ystadgatan och självklart uppmärksammas världsaidsdagen även här.
Över bron till Köpenhamn blir det, vad vi kan utröna, ingen ljusmarsch. Men traditionsenligt tänds ljus på Nytorv mellan 17-19. STOP AIDS-kampanjen en fest för bögar på Arbejdermuseets festsal, med en lång rad uppträdanden och feststämning.
Heligåndskirken har gudstjänst 19.00 och 20.30 sjunger Voices of Gospel. Kafe Knud, lokalen för hiv-positiva har öppet hus hela dagen och på Medborgerhuset är det fest 20-22 med magdansare och afrikansk mat. En bukett för livet kan du köpa av floristen Erik Bering under dagens lopp i hans affär The House of Flowers på Købmagergade 7.

I Oslo blir det däremot Ljusmarsch från Trefoldighetskirken. Gudstjänst 18.00 och sedan går man till Løvebakken där det blri apeller. På Aksept hålls därefter Öppet Hus. För de som vill festa vidare är det uppträande med Christine Mewyer på Enka från 18.00 och på natten kör drugorna Tootsie och Brita show.

I Stockholm blir det också en mängd aktiviteter. Öppet hus hela dagen på Noaks Ark och på Posithiva Gruppen. RFSL har pepparkakor och glögg 13-15 och Landstinget Förebygger Aids har detsamma mellan 13-16 på Västgötagränd 1a.
Convictus, som samlar hiv-positiva som smittats via droganvändning, arrangerar minneshögtid i Korskyrkan på Birger Jarlsgatan 66 och därefter blir det samkväm i lokalerna på samma adress.
Lusmarschen utgår från Sergels Torg klockan 18.00 och nrä den kommer tillbaks talar Barbro Westerholm och Amandou Jallow. Noaks Ark har högtid i S:t Clara Kyrka där Kristina Lund uppträder och på alla gayklubbar finns kon dompatrullen på palts natten lång.
SLM har traditionsenligt Öppet Hus på Världsaidsdagen. Alla män är välkomna och naturligtvis gäller dresscode. Musiken står Anders Braun för, så det lär blir svettigt på dansgolvet. Entrén går till SLMs sektion för hiv-positiva medlemmar.

The Life Foundation uppmärksammar dagen med att starta sin nya hemsida HivNetNordic i samarbete med Spray.
– Det finns ingen bra sajt där de med hiv och aids kan få uppdaterad information om sin sjukdom på sitt modermål, säger initiativtagaren Bill Rubino i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2000-12-01 03:00:00