Aidsdagen

Det var kring 300 personer som deltog vid arrangemanget på Sergels Torg i Stockholm.
Istället för att tända ett ljus för varje person som avlidit i aids, skapades en Red Ribbon av ljusen.




Fackeltåget gick sedan genom centrala Stockholm.
På Sergels Torg talade Barbro Westerholm. Hon nämnde två nära vänner som påverkat henne i sitt engagemang, och som gett aids ett ansikte för henne.
Dels var det före detta riksdagsmannen Kent Carlsson som, om han inte blivit smittad av hiv och avlidit i aids skulle ha varit en högt uppsatt politiker.
– Han var med att lägga grunden till partnerskapslagen, berättade Westerholm och beklagade att han avlidit bara två veckor innan förslaget till partnerskapslag väl presenterades.
Hon talade också om Sarah en ung tjej som av ungdomligt oförstånd börjat missbruka och smittats via drogmissbruket. Westerholm uppmanade de närvarande att läsa de tre böcker om hennes liv som givits ut.




Årets tema. fokus på männen, menade hon till stor del handlade om att få män att ta ansvar för hiv-smittan. Många kvinnor vågar inte säga nej till sex med män som är hiv-positiva och många kvinnor blir drabbade via våldtäkt.




Efter att Mattias Enn sjungit var det Amandou Jallows tur att tala.
Han satte målet högt och önskade en ”nollvision” för ny hiv-smitta. Han manade också till solidaritet med Afrika och tredje världen och menade att man inte kan bekämpa spridningen av hiv utan att också bekämpa fattigdom, arbetslöshet och sociala orättvisor.
I det sammanhanget manade han till gemensamt arbete mellan olika grupper av drabbade minoriteter i samhället.
Han betonade även i sitt tal vikten av att såväl hiv-positiva som hiv-negativa har ansvar för att få stopp på spridningen av hiv-viruset.
Mattias Enn avslutade med att sjunga ”Somwhere over the Rainbow”.

Publicerad: 2000-12-01 23:07:02