Turism

Med Stockholm Information Service, Sveriges Turistråd och Nicke Johansson från QX som värdar, besökte i helgen 16 amerikanska gayjournalister och researrangörer Stockholm. Besöket var det första steget i ett ambitiöst program av Stockholm och även Köpenhamn att närma sig den kommersiellt mycket intressanta gayresemarknaden och sätta städerna på den internationella gaykartan.
Under tre dagar har Stockholm visat sig från en måhända vintermörk men ändå från en varm och gästvänlig sida. Till grund för projektet ligger en stor amerikansk undersökning om bögar och lesbiskas resevanor och deras erfarenheter och föreställningar om Stockholm. Ett ur internationellt perspektiv mycket tolerant och integrerat samhälle, Stockholm Pride och en stad som förknippas med trender, mode, design och kultur är vad amerikanarna associerar till Stockholm. Den här helgen visade vi också att restaurang- och nöjesliv exploderat sedan vi på allvar börjat fira Pride.

Våra amerikanska vänner togs väl omhand också av SAS, Hotel Sergel Plaza, Torget, Mandus, Side Track, SLM, Tip Top, Patricia, Gare du Nord, ”Bitch-Birgitta”, Värdshuset Ulla Winblad, Sturehof, Berns och Kjell Rindar som guidade och visade bl.a. Nationalmuseum, Stadshuset, Wasamuseet och Skansen med årets Luciakröning. Ted Hesselbom berättade om svensk design för våra gäster som också fick en glimt av både RFSLs ordförande Anders Selin och kronprinsessan Victoria.

-Besöket blev mycket lyckat och våra gäster var både överraskade och entusiastiska. Redan denna vår kommer flera gayresebyråer i USA att starta gruppresor till Stockholm, säger Nicke Johansson som arbetar för SIS och tillför gaykompetens i projektgruppen.

Samarbetet mellan Köpenhamn och Stockholm sker genom ett projekt i USA kallat Scandinavian Capitals där de två huvudstäderna jobbar inom ”Danish Swedish Tourist Board”.

Publicerad: 2000-12-05 01:00:00