Dans

[rating value=”4″]

På Dansens Hus var det världspremiär i onsdags för Virpi Pahkinens nya solo ”Il freddo dell’acqua”. Tillsammans med världsartisten Sussan Deyhims sång gör Virpi åter en otroligt kraftfull och stämningsladdad dans.
Virpi upptäckte den Teheran-födda Deyhim i konstnären Shirin Neshats videoinstallation ”Turbulent” där Deyhim sjunger ordlöst.
Denna ordlösa sång ackompanjerar Virpi Pahkinens dans. Och det är svårt att besluta sig för vilket som är starkast; sången eller dansen. De två har verkligen hittat varandra. Deyhims shamanistiska sånger och Pahkinens precisionsrika och djupt personliga dans får en att fullständigt tappa andan. Man kan bara önska att de fortsätter detta samarbete framöver.
Föreställningen ”Isglöd” inleds med Carolyn Carlsons soloverk ”Kalagni” som dansas av finska prima ballerinan Nina Hyvärinen. Trots att det blir fånigt att säga så får man omedelbara associationer till Filifjonkan i Mumintrollen, när Hyvärinen dansar mellan tre isblock. Hennes fantastiska hantering av sin kropp innehåller såväl glädje, humor som smärta.
Hösten avslutande dansafton på Dansens Hus sätter fokus på kvinnlig kraft och andlighet. Det lyser i decembermörkret.
Ikväll fredag den 8 december klockan 19.00 dansas dessa två solon återigen. Missa inte tillfället!

http://www.dansenshus.se

Källa: Dansens Hus

Publicerad: 2000-12-08 13:23:48