Valet i USA

George W Bush har, enligt gayoranisationen NGLTF (National Gay and Lesbian Task Force) en lång radda negativa ställningstaganden i de viktigaste gaypolitiska frågorna. Gayrörelsens rapport ger en mörk bild av framtiden. Att han dessutom under sin period kommer tillsätta några av domarna i Högsta Domstolen, kommer cementera en negativ inställning till homofrågor under många år framöver.
Han motsätter sig exempelvis skärpta straff för hatbrott, speciellt då det gäller hatbrott mot homosexuella.
På frågan om förbud för diskriminering inom arbetslivet svarade han i oktober:
”Jag tolererar människor och jag stöder lika rättigheter, men inte speciella rättigheter”. Detsamma sa han 1998 när frågan var aktuell i Texas, där han är guvernör. Diskriminering skall bekämpas men ”utan specialbehandling av folk”. Bush har också gett sitt stöd till scoutrörelsen när den 1999 uteslöt en öppet homosexuell man, James Dale. Orsaken är att han ser scoutrörelsen som en ”privat” rörelse ”som kan besluta själva om sina regler”.

Enligt Lesbian and Gay Rights Lobby i Texas har Bush under sin sexåriga period som guvernör i delstaten inte anställt någon öppet homo, bi eller könsöverskridande person. I radiostationen WMHK som drivs av en kristen rörelse i South Carolina, sa han: ”En öppet homosexuella är en person som troligen inte delar min filosofi.” Han skall också enligt journalisten Scott Greenberger har uttalat för den konservativa gruppen Madison Project att han som president inte ”kommer anställa öppet homosexuella eftersom deras politiska inställning troligen inte överensstämmer med hans”.
Å andra sidan meddelande han en grupp homosexuella republikaner att frågan om en person sexualitet inte är en ”avgörande faktor”. ”Det viktiga är om personen kan sitt jobb och och vi delar samma filosofi.”
Han har gjort klart att den post inom Vita Huset som har kontakt med landets gay/lesbiska rörelse kommer att avskaffas.

Bush är motståndare till att homosexuella par skall kunna adoptera eller bli fosterföräldrar. Han motsätter sig alla former av partnerskapslagar. Han har också kämpat i Texas för att delstatens anti- sodomilagstiftning skall vara kvar.
Bush ger sitt stöd till den nuvarande synen på homosexuella inom militären där principen ”Don’t Ask, Don’t Tell” gäller. Alltså att homosexuella får göra militärtjänst så länge det inte är officiellt känt.
Bush är emot säkrare sex-kampanjer och han är emot utdelning av kondomer. Hans talesman Mike Jones sa i mars 2000: ”Guvernören har tidigare slagit fast att avhållsamhet är det enda 100% säkrae sättet att unvika graviditet och smitta.” 1998 ville han ta bort P-piller och andar former medel för födelsekontroll från ett fröslag till minskad moms för hälsoprodukter.
Texas har haft en högre spridning av hiv än övriga USA de senaste fem åren uppger USAs smittskyddsinstitut CDC. Delstatens tonårsgraviditeter är dessutom bland alndets högsta, 113 per 1000 kvinnor mot riksgenomsittets 97 per 1000 (1996).
Bush motsätter sig fri abort. Abort skall endast tillåtas vid våldtäkt, incest eller då moderns liv är i fara.

På mailinglistan GayAdvocacy.com konstateras bittert att om 500 till av Floridas homosexuella hade röstat skulle saken vara biff för Al Gore. I USA räknar man med att 6% av väljarkåren är gay.
I natt kommenterade den liberala tidningen Village Voice USAs nya ”Bush Era”:
”Welcome to the world Billie Holiday described in her bitter incantation:
‘God bless the child that’s got its own.'”

http://www.ngltf.org

Källa: NGLTF

Publicerad: 2000-12-13 20:24:45