Två cd-skivor, 35 låtar, en samling. Pride Classics kommer att få fart på både förfesten och efterfesten – och på själva partyt däremellan.
– Det har i alla fall varit målet med skivan, att hitta låtarna som gjort oss lyckliga på dansgolven genom åren, oavsett om vi stått på ett gaydisco i Barcelona eller i ett kök hemma hos en kompis i Flen. Spontana dansgolv kan ju ofta vara de bästa, säger Anders Öhrman, chefredaktör för tidningen QX.
För att få fram rätt låtar tog QX hjälp av läsarna och bad dem rösta på de låtar de helst av allt vill ha med på en sådan här samling.
– Tusentals låtförslag strömmade in och vi fick en bra bild av vilka låtar som borde finnas med. Det kändes självklart att klassiker som I’m Coming Out, It’s Raining Men och självaste juvelen i gaykronan I Will Survive skulle finnas med på en sådan här skiva. Men vi ville självklart att skivan skulle kännas uppdaterad och tog med ”nyklassiker” som Kylies Your Disco Needs You, Chers Strong Enough och Army of lovers Crucified.
I QX augustinummer har fem personer fått plocka ut fem favoritlåtar från skivan, en av dem är radioprataren Roger Nordin. Han valde genast ut Ultra Natés Free:
– Det är en grym låt! Den hjälpte till att knuffa ut mig ur garderoben. Alla som är på väg att komma ut borde lyssna på den. Man stärks av låten och texten.
Kim Kärnfalk valde en annan låt:
Melanie C I turn to you. Åh vad jag hoppas att ryktet om att hon är bi stämmer (skrattar). Och låten är skitbra!
Christer Lindarw har en svensk favoritlåt i Andreas Lundstedts Driver dagg faller regn.
– Jag älskar den här disocversionen, jag förknippar låten med Patricia. Jag hör den ofta där och jag börjar alltid att sjunga med.
Bland övriga artister på skivan märks bland andra Leila K, Steps, Xandee, Infernal, Hannah Jones, Gina G och Saint Etienne. Dessutom finns årets officiella Pridelåt med på samlingen, BWO’s The Bells of freedom.
– Självklart finns det fler låtar som man önskar fanns med på skivan, men en del större artister släpper aldrig ifrån sig låtar till samlingsskivor, berättar Anders. Men vi är otroligt stolta över den här skivan och hoppas så klart att väldigt många ska tycka om den. Och vem vet, kanske blir det en uppföljare nästa år…
Skivan säljs i QX Shop