Läderstrid

Tidigare i höst valde SLM-København att lämna den europeiska samarbetsorganisationen ECMC (European Confederation of Motorcycle Clubs).
SLM-København innehar sekretariatet för organisationen men kommer till nyåret lämna det uppdraget.
Striden handlar till stor del om en kvinnlig medlem i MSC Amsterdam. Marion Pohle. Vid årsmötet i Milano på sensommaren föreslogs hon som hedersmedlem, eller ”beskyddare” av ECMC.
Det blev för mycket för SLM København.
”Vi har inget det ringaste emot den kvinnliga medlemmen i MSC Amsterdam, men kan inte se vad som berättigar henne att bli hedersmedlem – för vad har hon gjort för vår läder/gummi/uniforms – miljö som inte många män också gjort”, skriver Henrik S i SLM Københavns medlemstidning.
Endast två personer har tidigare erhållit hedersmedlemskap: Tom of Finland och brittiske Tony Brown som drev den så kallade ”Spanner-saken” och fängslats för att ha haft S/M-sex. Med en rösts övervikt valdes Marion till ”beskyddare” vid Milano-mötet.
Vid ett extra årsmöte den 6 oktober beslutade sig de närvarande medlemmarna i SLM København att så lämna ECMC.
Orsaken till att man lämnar ECMC förklaras på SLMs hemsida av ordföranden Anders med att de inte finns ”visioner, mål, positivt samarbete eller välvillighet” kvar i organisationen. Köpenhamn menar att ECMC klubbarna inte längre är eniga om mål och mening och att man inte vill diskutera oenigheten. De mångåriga diskussionerna kring att få nya stadgar för ECMC anges även som orsak till missnöjet.

I nya numret av SLM Stockholms medlemstidning Tomsson beklagar ordföranden Janne Hansson att broderklubben i Köpenhamn lämnat ECMC-gemenskapen.
”I vår egen 25-åriga historia har ECMC haft en avgörande betydelse och det är därför med stor besvikelse som vi tvingas konstatera att SLM Köpenhamn valt att lämna ECMC.”
SLM Stockholm hoppas att Köpenhamn skall hitta tillbaks till ECMC under nästa år.

ECMC grundades den 19 januari 1974 och idag ingår alla de nordiska läderbögsklubbarna, utom Köpenhamn.
Varje år träffas medlemsklubbarna vid ett turnerande årsmöte, kallat AGM. Vid mötet diskuteras främst festplanering och stadgefrågor. Nu medlemmar väljs in och viktigast av allt så knyts kontakter.
På senare år har ECMC tagit politisk ställning. Inte utan motstånd från mer traditionella medlemmar så valde ECMC att ge stöd till de brittiska läderbögar som i den så kallade ”Spanner-saken” dömts till fängelse och böter.
De dömdes för att ha ägnat sig åt S/M-sex, vilket fanns dokumenterat på en privat videoinspelning.
ECMC har också på senare år tagit ställning mot rasism och fascism.

Synen på ”dresscode” har orsakat diverse stridigheter mellan läderklubbarna. På senare år är det diskussionen om besökare på ECMC-anslutna klubbar får ha sneakers eller ej så orsakat diskussion. Och nu senast är det frågan om kvinnors närvaro i de anslutna klubbarna som blivit en het fråga.
SLM Stockholm samarbetar med föreningen LASH, som lånar lokalerna å Wollmar Yxkullsgatan en gång i månaden. De två föreningarna har dessutom då och då gemensamma fester. Även i MSC Helsinki finns ett nära samarbete med lesbiska och heterosexuella läderfolk.
Klubbar som SLM Stockholm, SLM Oslo och MSC Amsterdam har drivit på vad gäller en politisering av lädervärlden och de har också en öppnare syn på samarbete med kvinnor och ny syn på dresscode. Hos SLM Oslo finns bland annat ett traditionellt samarbete med en grupp fot/skotfetischister.

Nordens läderbögar fortsätter samarbetet inom sammanslutningen Top Of Europe. Och övriga läderklubbar i Norden är kvar i ECMC. Århus läderklubb, A-Mens Club, kommer dock diskutera fortsatt medlemskap vid ett möte den 26 januari.
Den 18 november beslutade MLC München att lämna ECMC.
SLM Københavns medlemmar får numera inte automatiskt inträde på andra läderklubbar i Europa anslutna till ECMC.
Medlemmar i nordiska SLM/MSC-klubbar har fortsatt tillträde till SLM Københavns lokaler.

http://www.slm-cph.dk/dk/home.html

Publicerad: 2000-12-25 02:00:00