Homopris

Kulturföreningen Tupilak, som arrangerar caféer och seminarier på olika gayteman, delar årligen ut priser för positiva och negativa insatser i gaysammanhang.
Golden Tupilak delas för 2000 ut till den svenska konferensen om FNs framtid i Stockholm i maj, 2000 och till Claudine Ouelette från Coalition of Gays & Lesbians of Quebec.
Motiveringen är för att dessa båda påverkat framtagandet av en FN deklaration för politiska, sociala och kulturella rättigheter för homosexuella.

Sowelu-priset går till danskompaniet ERI i Finland för deras insatser för att genom sina föreställningar sprida ”styrkan och skönheten i lesbisk och gay kultur”.

Thor’s Hammer går till den danska skulptören Lars Dynes och den finske målaren Ismo Hyvärinen för att de bidragit till skapandet av ett annat pris som Tupilak delat ut under året: Orfeo Iris, som i juli i år gavs till Auschwitz minnesmuseum.

Heimdahl delas ut till massmedia och gick för 2000 till den ukrainska gaytidningen Odyn z naz (En av oss). De får priset för att man trots en fientlig omgivning klarar att ge ut tidningen och hålla hög standard.

Homophobia för negativa insatser i homosammanhang går till Namibias regering.

Källa: Tupilak

Publicerad: 2001-01-03 18:27:56