Centerns ungdomsförbund:

Det är vid sådana här tillfällen viktigt att betona och lyfta fram även andra sidor än bara fester. I vårt samhälle finns ett förtryck mot människor som avviker från normer. Antingen man är mörkhyad, bi- eller homosexuell, transexuell eller varför inte ensamstående förälder. Det finns många i Sverige och världen som känner ett stort utanförskap och detta måste vi gemensamt hjälpas åt att förändra!

Vi måste våga vara den vi är och samtidigt våga acceptera andra i vår omgivning! Kunskap är en viktig källa till att våga detta. Genom sig själv känner man andra brukar man säga och det kan aldrig tydligt nog sägas. Om man vågar vara sig själv kan man också få andra människors förtroenden och vänskap. Men hur ska detta gå till i ett samhälle som samtidigt ställer många människor utanför?

Snart kommer regeringens utredning om homosexuella och adoption att presentera sitt betänkande. I detta arbete har bland annat CUF och de andra ungdomsförbunden, förutom KDU, krävt att homosexuella skall få adoptera. CUF har gjort det ställningstagandet utifrån tesen: alla människors lika rätt och värde. Vi vill att alla myndiga personer skall ha rätt att prövas för adoption. Detta är en kontroversiell fråga, men vi måste börja våga stå för det samhälle vi vill uppnå.

Om så bara en enda människa blir kränkt och förtryckt kan vi inte sitta still! När jag tidigare skrivit debattinlägg i detta ämne har reaktionerna inte dröjt! Tidigt på morgonen ringer arga personer och utrycker vrede över sådana här åsikter. ” Det är äckligt och onaturligt med homosexuella” sa en man i telefonen till exempel. Genom detta insåg jag att det är lång väg kvar till ett jämlikt samhälle där inte bara den heterosexuella medelålders mannen bildar normen för hur man ska vara för att bli accepterad. Samtidigt finns det många som uttrycker positiva synpunkter på skriverierna.

Bara genom ett gemensamt arbete kan vi nå ett samhälle där inte kvinnor förtrycks, där svenskar med invandrarbakgrund får samma möjligheter i vår omgivning, där homosexuella inte riskerar att slås ned på gatan på grund av sin kärlek, där inte ungdomar ställs utanför på grund av sin ålder.

CUF vill också att vi tittar över hur vår lagstiftning behandlar medborgarna i Sverige och EU. I vår grundlag skall alla människor vara lika värda, men varför behöver vi i så fall instifta olika diskrimineringslagar? Det är väl ändå att börja i fel ände och i efterhand konstruera en rättvisa inför lagen? I stället bör man ha en gemensam rättviselagstiftning som ger ung som gammal oavsett bakgrund och kön samma rättigheter i samhället. Detta för vi fram i vår kampanj Ungdomsfrid.

Hur länge skall vi behöva vänta på riktig rättvisa?

http://www.cuf.se

Publicerad: 2001-01-12 13:25:36