Musikal

Äntligen har RENT kommit till Sverige. En annorlunda och trovärdig musikal, helt befriad från syskonskaror med nytvättade öron som övar skalor och sjunger do re mi bland alptopparna. RENT är en modern, smutsig och gripande version av Puccinis ”La Boheme”, där handlingen är flyttad till nutid och utspelar sig i New Yorks East Village. Ett område där prostituerade, gatumusikanter, knarkare och hemlösa funnit sin plats på jorden. Musikalen handlar om ett gäng ungdomar, som delar ett fabriksloft, och deras kaotiska och bohemiska tillvaro fylld av misär och starka känslor men även en hel del humor och glädje.

När RENT hade urpremiär i New York 1996 blev det omedelbart en stormande succé. Uppsättningen har fått lysande kritik var den än satts upp i världen och vunnit otaliga priser, bland annat Pulitzer Prize för drama och en Tony Award för bästa musikal. Efter mer än fyra år spelas musikalen fortfarande för fulla hus på Broadway.

RENT är skriven av Jonathan Larson som bara en vecka innan premiären på Broadway började känna av symptom som senare visade sig vara tecken på hans plötsliga död. Han dog mycket tragiskt kvällen före urpremiären av RENT på Broadway och fick aldrig uppleva sitt livsverks fantastiska succé.

I den svenska uppsättningen som hade premiär på Göta Lejon den 25 januari spelas rollen som den hiv-positiva transan Angel av Conny Bäckström. Eftersom Conny är ett välkänt ansikte på Stockholms gayklubbar och en av Mr Gay Sweden kandidaterna från i somras så passade vi naturligtvis på att få en snabb pratstund med honom mellan repetitionerna.

Har du själv sett musikalen?
– Nej, jag har faktiskt inte gjort det. Det är ju lite dåligt men å andra sidan är det rätt skönt att inte ha en bild klar för sig hur det ska vara. Jag får ju skapa min egen Angel.
– Jag har alltid gillat musiken och jag vet vad musikalen handlar om. Sen vet jag ju förstås att jag är en transa som har aids och dör och så.
Du ser fantastisk ut på affischen. Har du transat någon gång innan du fick den här rollen?
– Nej, jag har aldrig riktigt transat förut. Kanske nån gång på en fest men inte på riktigt. Och när jag sen såg mig själv i spegeln med peruk och allt fick jag en chock. Jag ser ju för fan ut som en blandning av min mamma som ung och en bakfull Pamela Anderson, säger han och skrattar..
Då blir det problem att springa runt i högklackat då?
– Ja, för jag måste smygträna eftersom min pojkvän inte vill att jag går i högklackat hemma, han blir så avtänd då (skrattar). Men det är skönt att det är Lars-Åke Wilhelmsson som gör kostymen till uppsättningen. Jag får ju hur mycket hjälp som helst av honom. Det känns tryggt när man ska druga. Jag kunde ju inte fått en så mycket bättre lärare.

Det är ju rätt stor konkurrens i den här branschen. Hur många var ni som slogs om de få rollerna?
– Jag tror att det var ungeför 550 personer som sökte, så det är ju rätt tufft. Jag hade inte alls väntat mig att få en roll. Jag fick en ensemble-roll i Chicago medan jag fortfarande gick på Balettakademien och så nu nästan direkt det här. Jag har verkligen haft tur. Eller så kanske jag är bra helt enkelt, avslutar han med ett skratt.

Namn: Conny Bäckström
Ålder: 25 år
Bor: I city (född i Härnösand)
Familj: Pojkvännen Jonas (Mr Gay Sweden 2000)
Utbildning: Balettakademien
Medverkat i tidigare: Chicago (Stockholm, Göteborg)
Favoritmusikal: Les Miserables, Chicago och Rent
förstås.

Publicerad: 2001-02-01 15:25:16