TV

Du har inte synts i rutan på ett par år, men nu ska du leda en av årets stora tevehändelser. Hur känns det nu? Blir du nervös inför sådant här?
– Ja, det är klart att jag är lite nervös. Allt är ju så hypat och spattigt och man vet att vad man än säger så kommer en del att älska en och alla andra hatar en… Men sedan går det en vecka och alla glömmer bort galan och mamma ringer och frågar om det inte skulle vara dags för mig att skaffa mig ett riktigt yrke. Enda gången hon var imponerad var när jag intervjuade Frida. Inte för att Frida var med i ABBA utan för att hon var gift med en prins. Mamma gillar kungligheter. Undra på att man blivit som man blivit. Jag är nästan prins, i alla fall är min man en queen.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att det blir krig i Mellanöstern.
Vad ska du ha på dej?
– Vet inte riktigt ännu, har pratat lite med Henrik om det… vi får se… när jag berättade för min farmor att jag kommit ut ur garderoben sa hon torrt: ”Det var väl bra, då får du ju plats för dina klänningar i den då….” Ibland var hon rätt skoj.
Men ”Livet är en schlager” fick inga nomineringar alls, var inte det orättvist?
– Klart det känns lite sorgligt, så mycket av vårt år har kretsat kring den och jag vet hur hårt Jonas arbetat… men vi får trösta oss med den guldbagge han fick för Pensionat Oskar… den baggen har också blivit homosexuell nu. Tydligen har pingstvännerna rätt när de säger att det smittar.

Jag känner på mej att du är typen som har lätt för att gråta när du ser en sorglig film…
– Ha! Helt fel. Vi finländare är inte så blödiga till vår natur. Om vi inte är bakfulla, då kan vi gråta till en reklam för Libresse Ultra, bara för att det är så fint och den är så tunn och fångar upp all fukt. Fast varför är mensen alltid blå?
Vad skulle filmen om ditt liv heta?
– Filmen om mitt liv skall heta Ta mig i Mumindalen och handla om hur det är att vara finlandssvenskt homo.

Vad jobbar du annars med nuförtiden?
– Jag har öppnat kontor på Söder tillsammans med Henrik. Jag har HUNK AB, och han har Glädjesprut AB. För HUNK åker jag runt och uppträder och föreläser, och gör radioprogram och en del TV… när jag startade HUNK sade min revisor att jag måste ha en affärsidé. HUNK har affärsidén: ”Nej det är inte bättre med en rövare i Polen”.

Filmgalan 2001 sänds på SVT1 ikväll måndagen den 5 februari kl 20.00.

http://www.svt.se

Publicerad: 2001-02-05 03:00:00