Homohat

– Jag har svarat på den här bög-knackar grejen flera gånger, sa Eminem i Rolling Stone i augusti. Om folk vill lyssna på lyriken svarar jag hälften av den skit jag säger, hittar jag bara på för att göra dig förbannad. Och vet du? Jag skall fan inte behöva förklara mig, jag skulle bara kunna säga Faggot, Faggot. Faggot, och så räcker det.
Skulle du säga nigga på skivan, frågar Rolling Stone.
– Det ordet finns inte ens i mitt ordförråd. Jag tycker inte du kan likställa ras med kön, en man som föredrar en man. Det är två helt olika saker. En gay person kan man vara oberoende av ens ras. Jag gör svart musik, så av respekt skulle jag aldrig använda ett sådant ord. Jag och Dre förändrar världen just nu när vi är på turné. Jag tycker att vi gör rasismen mindre, mindre, mindre. Vad gäller gayfolk så är det deras problem. Ärligt talat bryr jag mig inte. Det har inte med mig att göra.

Eminem har retat gallfeber på främst GLAAD, Gay and Lesbian Alliance Against Defamation. Efter skivan The Marshall Mathers LP har organisationen startat en kampanj mot Eminems texter:

I Kill You lyder sista strofen:
You faggots keep eggin me on
til I have you at knifepoint, then you beg me to
stop?
SHUT UP! Give me your hands and feet
I said SHUT UP when I’m talking to you
YOU HEAR ME? ANSWER ME?

Och i Criminal:
My words are like a dagger with a jagged edge
That’ll stab you in the head
whether you’re a fag or lez
Or the homosex, hermaph or a trans-a-vest
Pants or dress – hate fags? The answer’s ‘yes’

I flera av hans låtar på skivan finns referenser till fags och dykes och i alla sammanhang kopplat till hat- och föraktfyllda uttalanden. I låten Stan handlar det om ett av hans fan som blir förälskad i Eminem och som av olycklig kärlek tar livet av sig själv och sin gravida flickvän. Den visas som musikvideo på ZTV just nu.
Man skulle kunna säga att Eminem är lätt fixerad vid homotemat!

I bråk med musikkanalen MTV har GLAAD fått besked att de inte sänder några av Eminems låtar som har ett hatbudskap.
Vid MTV Awards i november i Stockholm tilldelades han utmärkelse för bästa hiphop-akt och bästa album.
Medan den amerikanska gayrörelsen protesterar utanför konserter och mot prisutdelningar, har den svenska gayrörelsen hittills varit tyst. På hemsidan Sylvester skrivs just nu om Eminem på Fråga Bögen. Personligen tycker jag att GLAAD överreagerar och att gayrörelsen kan behöva lite kritik, diss och förlöjligande. Speciellt när man väljer att ödsla energi på en rappare som slår åt alla håll istället för mer slipade fienden…, är bögens kommentar.

Från RFSL säger flera av de QX.se ringer upp att man inte har hört Eminem eller är för gamla och därför saknar kommentarer. Vi blir hänvisade till den den 21-årige förbundsstyrelseledamoten Andreas Nilsson.
– Jag blir inte stött av texterna, säger han till QX.se. Jag ser dem inte som homofoba. Om någon tolkar dem som homofoba är det ju beklagligt.
– Så det som den amerikanska gayrörelsen nu arbetar med är inget för RFSL i Sverige?
– För mig personligen känns det inte viktigt. Vi har de sexualpolitiska frågorna på hemmaplan att engagera oss i, som exempelvis hetslagstiftningen.
– Men om den går igenom hur skulle det då gå för Eminem och hans texter?
– Då skulle de kunna bli anmälda för en bedömning, men inget säger att han skulle bli fälld för det. Det är upp till den juridiska makten att besluta.

Eminem har nominerats i flera kategorier vid Grammygalan den 21 februari i USA och kommer medverka vid prisutdelningen, trots att han i en av sina sånger säger sig skita i Grammy. GLAAD kommer finnas på plats och protestera tillsammans med National Organization for Women och Matthew Shephard Foundation.

Vid olika intervjutillfällen har Eminem tonat ned sitt budskap och sagt att Faggot inte behöver betyda samma som gay utan bara är ett sätt att kränka manligheten eller är ett annat uttryck för en skitstövel – alltså ungefär som att bara kalla någon Bögjävel. Ryktet går nu dessutom att Elton John och Eminem skall göra ett gemensamt framträdande vid Grammy-galan. Om det stämmer eller ej får vi se den 21:a.

Läs tidigare artiklar på QX.se
Schizofrent MTV gör gayreklam
Omdiskuterad hiphop belönades

http://www.glaad.org

Källa: GLAAD

Publicerad: 2001-02-06 19:12:28