Homokamp

Det har varit en intensiv period av arbete mot intoleransen i Sverige. Vid intoleranskonferensen antogs en deklaration där diskriminering på grund av sexuella orientering fördömes, till och med av stater som fortfarande förbjuder samkönade relationer.
Bakom Intoleranskonferensens officiella fasad talas det om att hård förhandling fick föras med länder som Egypten och Marocko.
Och idag presenterade så Mona Sahlin regeringens förslag till ”handlingsplan mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering”.
Det är en gedigen lunta på 100 sidor där regeringen beskriver dagens situation och ger förslag till åtgärder för att ytterligare stärka arbetet mot intolerans.
– De senaste årens utveckling med en ökande propagandaspridning och ett växande och allt grövre våld med rasistiska, främlingsfientliga eller homofobiska förtecken är mycket oroande, säger Mona Sahlin i ett uttalande.
I handlingsplanen sägs att den inte skall uppfattas som en ”isolerad företeelse”, att det varken handlar om ”en början eller ett slut” men att målet är att effektivisera ”de samlade insatserna på området”.
De områden som lyfts fram är ett politiskt arbete för att förstärka demokratin. Skolan sätts i fokus och skall arbeta med ”värdegrundsfrågor”.
Projektet Levande historia och andra insatser via bland annat Internet skall hjälpa till i utbildning och opinionsbildning.
Regeringen lovar även att löpande se över lagstiftningen mot diskriminering och se till att de olika lagar som finns samordnas och eventuellt sammanförs till en generell lagstiftning mot diskriminering.
Regeringen nämner ännu en gång förslaget om att inkludera homosexuella i hetslagstiftningen och hoppas att det efter den remisstid som nu pågår kring förslaget få fram en proposition i höst.
Att införs en antidiskrimineringsklausul i den offentliga sektorns upphandlingsavtal är en annan åtgärd regeringen vill få utrett. Målet är att olika företag som levererar till stat, landsting och kommun skall delta i arbetet mot diskriminering. Det rör sig totalt om ett konto på nära 400 miljarder kronor vilket regeringen hoppas skall ge resultat. Om inget annat hjälper så skall pengarna tala.
Förslag finns på ytterligare områden och hela åtgärdspaketet kan hämtas hem som PDF-fil via länken nedan.

I pressmeddelandet från Mona Sahlin understryker hon vikten av kamp mot homofobi.
– Kampen mot intolerans och främlingsfientlighet är inte annorlunda än kampen mot homofobi, säger hon. Alldeles för ofta glöms de homosexuella bort när vi pratar intolerans. Homosexuella har i sin kamp mot högerpopulistiska krafter och nazister visat att arbetet mot intolerans är politik.
I pressmeddelandet understryker hon även romernas situation i Sverige.

http://www.regeringen.se

Publicerad: 2001-02-08 17:39:28