Homokamp

I morgon sätts en man från Bangladesh på planet till sitt hemland. Detta trots att han hotas av upp till livstidsfängelse för att han är homosexuell. Och trots att han ingått registrerat partnerskap med en svensk man och med all sannolikhet till slut kan få uppehållstilstånd i Sverige – om han lyckas hålla sig undan polisen i Bangladesh.
Asylkommittén och RFSL arrangerade idag en spontan demonstration då mannens överklagan diskuterades.
Det blev avslag.
– Däremot lovade de tjänstemän vi fick träffa att ta till sig det nya material vi lämnat över, berättar Asylkommitténs Anita Dorazio för QX.se.
Bland annat finns en video med bilder från mannens partnerskapsregistrering och bilder som uppenbart visar att han har ett mycket feminint beteende.
– Hans blotta utseende gör att man kommer göra köttfärs av honom, säger en upprörd Anita Dorazio.
– Men han är ju ”bara” bangladeshare, fortsätter hon syrligt. Det är rena rasismen där de hos utlänningsnämnden har en särskild inställning till människor från Bangladesh.
Mannen sitter i förvar på Karslunds flyktingförläggning och om inget annat beslut tas så skickas han till Bangladesh i morgon bitti.
En av Sveriges främsta förkämpar för homosexuella flyktingar, Stig-Åke Petersson talar nu på kvällen med QX.se på väg hem från Karlslund.
– Han mår fruktansvärt dåligt, berättar Stig-Åke. Han gråter och har inte sovit på fem dagar och äter knappt.
– Det är en så grym hantering av folk. Man vidhåller någon slags byråkratisk princip utan att se fakta i målet. Man plågar honom och utsätter honom för stora risker när hans sänds tillbaks till Bangladesh.
Mannen måste rent formellt söka om uppehållstillstånd från utlandet för att kunna leva här med sin partner.
Förhoppningen nu är att han skall klara sig in i Bangladesh utan att uppmärksammas, sedan snabbast möjligt ta sig till ett annat land där han möter upp med sin man och varifrån de kan söka om uppehållstillstånd.
Lyckas denna plan är chansen stor att han som anhörig kommer få uppehållstillstånd i Sverige, tror Petersson.
– Det handlar om byråkratisk prestige där utlänningsnämnden till varje pris skall ha rätt, säger Petersson. I de nya reglerna skall det inte ”framstå som oskäligt” att sända hem folk, men det är precis vad detta är.
– Dessutom kostar det stora summor för staten.
– Hjälper vidare protester
– Det är för sent nu, säger Petersson, men jag har två iranier på gång i liknande situation så det är dessvärre inte något unikt.

Amerikanska immigrationsmyndigheter gav 1997 en homosexuell man från Bangladesh asyl eftersom han hotades att stenas av en mob i sin hemstad Dhaka.
– Man kan fråga sig om det är den här typen av behandling som utlänningsnämnden vill ge homosexuella män, kommenterar RFSLs ordförande Anders Selin.
Straffsatsen i Bangladesh är minimum tio år till livstid och riskerar att bli stenade till döds av islamistiska fundamentalister.

Publicerad: 2001-02-19 18:53:55