Jag ska möta Lena Philipsson på ett café i Stockholm. Är lite nervös. Har nämligen hört från de som känner henne att hon ska vara lite svårintervjuad och aningen tillknäppt.
Hon kommer åkande i en stor Range Rover på Karlavägen, fickparkerar elegant och kommer traskande i snön.
Lena Philipsson har varit borta från rampljuset ett tag så när man såg hennes namn på affischerna till Toner för miljoner-turnén kändes det nästan som en mindre comeback för henne. De senaste två åren har hon varit mammaledig och suttit hemma och skrivit låtar.
I slutet av januari var hon hedersgäst på QX Gaygala. Hon har länge varit en önskad gäst på gay-evenemangen, det märktes bland annat i den lilla undersökning QX gjorde här på QX.se om vem som är drömgästen på Gaygalan. Lena och Eva Dahlgren vann överlägset före namn som Carola och Peter Jöback.
– Vad kul, säger Lena när jag berättar om vår undersökning!

Vems idé var det att göra om texten på Kärleken är evig till Toner för miljoner-turnén?
– Det var Jonas Gardell som tyckte jag skulle ändra den.
Den var suverän!
– Ja , den var kul att göra. Jonas har ju skrivit om texten på den så att den passar mig mer idag. Först ville de att jag skulle göra den som vanligt, men det ville inte jag. Det är ju skittråkigt! Stå där och la-la och sjunga om att kärleken är evig och låtsas att det är lika kul som för 15 år sedan. Det känns ju bara så trist.
– Då är det ju roligare att ändra texten och sjunga om hur det är nu: Skulden den är evig.
Det är kul självironi och visar att man kan driva med sitt eget material. Det är det som skiljer dig och Carola.
– Det finns mer som skiljer.
Vad händer annars framöver. Vad jobbar du med?
– Just nu håller jag på och sammanställer en samlingsskiva som ska komma i början av februari. Jag tycker inte att den förra samlingen som släpptes var något bra. Det är så lite bilder i den. Och tråkiga bilder. Jag förstår inte varför Sony gav ut den gamla samlingen, den är ju gjord med vänterhanden. I den här samlingen ska jag skriva små kåserier och kommentarer till låtarna.

När du sätter ihop en samlingskiva så måste du ju lyssna igenom alla gamla låtar. Och jag har läst att du inte längre tycker att det känns som det är du som sjunger ”Kärleken är evig”. Hur kommer det sig?
– Ja, det kanske låter lite tokigt, men det är ju 15 år sedan jag sjöng den på Melodifestivalen. Att lyssna på gamla låtar ger mig mer en känsla av ”herregud har jag gjort det där ” och ”hade jag verkligen på mig det där” – det känns väldigt länge sedan. Särskilt med tanke på att man fått barn. Man lever ett helt annat liv idag.
– Jag är klart missnöjd med det mesta jag har gjort (skrattar).
– Det kanske låter konstigt, men det blir ju aldrig som man hade tänkt att det skulle bli från början. Och när man är klar med nåt så vill man ju gå vidare och göra nästa grej.
– Men visst kan jag tycka att vissa låtar som jag spelade in fortfarande är bra. Och jag kan fortfarande sjunga dem. Som exempelvis låten ”Why”, den är fortfarande väldigt mycket jag – även om jag inte förstår varför jag skulle skrika så mycket i slutet av låten.

Jag har hört att det är två andra skivor på gång också. Jag hörde nämligen nåt om en Burt Bacharach-skiva och en ny pop-platta.
– Ja, men Burt Bacharach-grejen är lagd på is. Den hade jag velat släppa i höstas, men så drog det ut på tiden och eftersom jag var mer intresserad av att göra min allround-skiva så rann det ut i sanden. Så nu har jag siktet inställt på min egen pop-platta med mina egna låtar.

Har du skrivit många av låtarna?
– Ja, de flesta låtarna är klara. Det ska bli roligt att jobba med skivan. Och jag hoppas kunna släppa en singel i vår. Men albumet kommer först efter sommaren.
Kommer I believe in miracles (från filmen ”Livet är en schlager”) att finnas med den?
– Nej, den kommer att finnas med på samlingskivan.
Det är kanske inte så många som vet att det också är du som har skrivit Regina Lunds låt ”Kärleksikonen” till filmen.
– Nej, men det hörs kanske att jag är med och körar. Det var faktiskt ett försök till Melodifestivalen nåt år. Men vi slutförde aldrig låten.
Är den gammal skåpmat?
– Inte så gammal… När sedan den här filmen kom upp på tapeten så passade den ju bra eftersom den var skriven till ett sånt sammanhang.
Den är underbar!
– Tycker du?!
Ja, den borde du ha tävlat med, då hade du vunnit! Skulle du kunna tänka dig att vara med i Melodifestivalen igen?
– Svår fråga. Torgny (Söderberg, reds. anm.) vill ju att jag ska vara med. Men jag känner mig lite feg – jag kan ju bara vara med om jag vinner (skrattar).
– Så känns det i alla fall. Men det kan man ju aldrig veta om man gör. Och vad vill jag med min medverkan om jag inte skulle vinna? Kan det ge nånting som jag inte redan fått eller gjort? Och nu när jag vill göra en skiva på engelska så… Nej, jag är inte övertygad om att det skulle vara nån mening med att vara med igen.

Blir det show på Börsen snart igen?
– Jag kan egentligen inte kommentera det. Jag tar en sak i taget, sedan får vi se vad som händer. Men visst vill jag göra en show på Börsen igen. Jättegärna!
– Jag vill så gärna göra nåt mer än bara stå rakt upp och ner och sjunga. Jag vet inte om det beror på dåligt självförtroende eller om jag bara tycker att det är tråkigt. Men jag tycker att det blir så mycket roligare med show, kläder och färg och att det ser snyggt och fint ut. Allt blir så mycket starkare då. Det passar mig.

Jag såg aldrig 006 på Börsen, men jag vet killar som sett den 10-15 gånger.
– Oj, det låter ju lite maniskt förstås! Men det var väldigt kul att göra den.
Du är ju jättepoppis bland våra läsare, när märkte du att…
– …just bögar gillade mig? Jag vet faktiskt inte. Det tog nog många år. Jag bodde ju inte i Stockholm i början. Jag bodde ju i Jönköping och då kommer man ju inte i kontakt med bögar på samma sätt. De har ju alltid funnits i branschen, med styling och design och dans och så. Men det var väl när jag började vara i Stockholm mer. Och när jag började jobba med Börsen kanske…nej, jag vet inte, jag tror jag fattade det väldigt sent.
Funderar du på varför just bögar älskar dig?
– Nej, men det är väl Melodifestivalen som är grunden till den sortens beundran. Ni älskar ju det! Och det ska vara glamor, divor och stjärnor och så.
Men du är ju inte divig.
– Nej. Det tror jag inte i alla fall.
– Men många bögar gillar nog mina kläder. De skrattar väl åt dem och tycker att de är vansinniga. Och det vansinniga är ju oftast väldigt roligt. Och så mina schlagerlåtar som sagt.
– Nästan alla bögar som jag träffat gillar stjärngrejer. Jag hade till exempel en frisör som gjorde mitt hår tidigare och han var så där: ”ååhhh, du ska bara vara stjärna, du ska vara star” och så spretade han med armarna åt alla håll. ”Jaha, men jag kommer bara från Vetlanda” sade jag…
– Jag är ju inte en sån där människa som svävar upp i det blå. Jag skulle aldrig kunna leva ett sånt stjärnliv. Det är verkligen inte min grej. Jag är så otroligt jordnära och krass och pessimistisk och svart i min syn… (skrattar)
– Men jag gillar att ta på mig fina kläder och vara kvinnlig och så. Men jag skulle aldrig kunna vara popstjärna 24 timmar om dygnet. Det är helt omöjligt. Till alla bögars besvikelse. ”Åh, nej hon måste alltid ha på sig högklackat”.

Lena Philipssons samlingsskiva kommer att heta
”Collection” (Musikverkstan) och släpps i februari.

Publicerad: 2001-02-23 18:00:00