Homokamp

Det visar en undersökning som tidningen Gay Krant gjorde, efter att landets parlament godkänt världens första lag om äktenskap mellan homosexuella.
Påven Johannes Paulus, som nyligen utsågs till årets flopp av QX-läsarna, har inte mycket till övers för bögar och lesbiska som lever ut sin sexualitet. Enligt katolska kyrkans officiella ståndpunkt ska de förvägras nattvarden. Och någon välsignelse av ett homoförhållande kan det naturligtvis inte bli tal om. Resultaten av Gay Krants undersökning kom därför som en verkligt positiv överraskning för redaktionen.
– När de första svaren började komma in fick vi ofta gåshud, heter det.
På frågan om homosexuella är välkomna till den katolska kyrkan var det bara en präst som svarade nej. Att praktiserande homosexuella skall kunna få delta i nattvarden var en självklarhet för 95 procent av de tillfrågade.
86 procent anser att praktiserande homosexuella ska få komma i fråga för sakramenten.
Mest förvånande är dock prästernas positiva inställning till äktenskap. ”Ja, om de är medlemmar i min församling” kommenterar en präst. ”Om de inte gör det till en mediacirkus” svarar en annan. ”Åtminstone en av de två måste vara troende” säger en tredje.
67 procent av pastorerna tror och hoppas att det inom katolska kyrkan kommer att bli förändringar till det positiva för homosexuella.
Ändå är resultatet av enkäten en besvikelse för tidningen, eftersom katolska kyrkans ledning i Nederländerna fortfarande går på påvens linje. Och tidningen tror inte att påven kommer att ligga vaken om nätterna på grund av en enkät i en nederländsk bögtidning.
En biskop pläderar dock för ökad demokrati inom katolska kyrkan och hoppas på en mer liberal påve inom en snar framtid.

http://www.gaykrant.nl

Källa: Gay Krant

Publicerad: 2001-02-20 12:00:00