Framgångar

RFSL har under en längre tid bedrivit en kampanj för att Faramarz skall få stanna i Sverige. Kring 1000 personer undertecknade förbundets protest mot utvisningshotet.

I gaytidningen Zon intervjuades Faramarz tidigare i år och berättade om det helvete han fått utstå såväl i Iran som i oro över att utvisas från Sverige. Det är också hans medverkan i bland annat Zon och Dagens Nyheter som övertygat Utlänningsnämnden om att Faramarz skall få stanna i Sverige, av humanitära skäl.

Till Homoplaneten säger RFSLs expert på flyktingfrågor, Stig-Åke Petersson att han är mycket nöjd. Men han menar att grundproblemet kvarstår: att den svenska regeringen inte anser att iranska homosexuella förföljs i sitt hemland.

Iran har en lagstiftning som dömer homosexuella till döden. Svensk flyktingpraxis menar trots detta alltså att det går att leva som homosexuell i landet.

På senare år har Stig Åke Petersson agerat ombud för homosexuella flyktingar. Vid flera tillfällen har han i sista stund lyckats hindra utvisningar till Iran och vänt ”hopplösa” fall till att de får stanna i landet.

http://www.rfsl.se/homoplaneten

Källa: Homoplaneten

Publicerad: 2000-07-11 18:50:39