Transliv

Sedan länge har det funnits en lista med kvinnonamn som män fått byta till. Man har t.ex. kunnat kalla sig för Barbro men inte Gunvor eller Christina. Sådana listor är exempel på hur samhället velat kontrollera medborgarna och satt upp regler för olika saker som man kan tycka saknar betydelse.

Transvestism och transsexualism har av samhället betraktat som onormala företeelser och för inte så länge sedan betraktades de som sinnessjukdomar. Transsexuella har sedan länge tillåtits att byta kön efter utredning och beslut i Socialstyrelsens rättsliga råd. Samhällets syn har varit mera av att undvika misstag än att hjälpa den som vill byta kön.

Forskning visar att transsexuella mår i regel bättre av att få sitt nya kön godkänt och få leva i det nya könet.

För transvestiter finns det bara attityder som hindrar att fritt klä oss som kvinnor. Det är oftast anhöriga som drabbas värst om en transvestit blir ”avslöjad”. Därför är det nödvändigt för gifta transvestiter att hålla sin läggning hemlig.

Det finns också fördomar om transvestiter t.ex. att de alltid går i skyhöga stilettklackar och glittriga kläder. Det var därför bra att Christina visade sig som en helt normal kvinna i medelåldern utan glitter.

På senare tid har journalister slutat att använda dessa schabloner och även börjat använda adekvata definitioner på olika transor. För visst finns det glamourtransor som går i stilettklackar och glitter.

Publicerad: 2001-03-06 16:38:49