Aidskonferensen

De var Dr Jospeh Perriers, chef för UNAIDS microlaboratorium som presenterade nyheten enligt Daily Mail & Guardian. Vid en studie bland kvinnor i Benin, Elfenbenskusten, Thailand och Sydafrika visar det sig att den grupp som använt glidmedel med Nonoxynol-9 i högre grad smittats med hiv än de som använt ett vanligt glidmedel.
Det spermiedödande medlet Nonoxynol-9 presenterades i början av 80-talet i gaykretsar som ett sätt att tillsammans med kondom ytterligare minska risken för hiv-smitta vid analsex.

Den svenska aids-organisationen Noaks Ark skriver i ett pressmeddelande med anledning av konferensen, att man är fortsatt oroade över utvecklingen av aids-epidemin i vår omedelbara närhet Baltikum och östra Europa.

Vid aids-konferensen i Durban presenteras siffror som visas att hälften av de upptäckta hiv-positiva i Ryssland smittats under 1999.

Noaks Ark varnar för övertro på de preventionsprogram som man arbetat efter i västvärlden.
– De flesta västeuropeiska och nordamerikanska länderna har på ett alldeles för lättvindigt sätt dragit slutsatsen att deras preventionsprogram har varit framgångsrika, menar informationschefen Jukka Aminoff. I själva verket vet vi inte alls om programmen verkligen har hejdat epidemin, eller om det stabila antalet nysmittade också hänger samman med att hivepidemin i början spritts i avgränsade delpopulationer.

Publicerad: 2000-07-13 01:00:00