Organisationsliv

Stockholmsavdelningen av Ekumeniska Gruppen för Kristna Homosexuella firar i år 25. Vid årsmötet den 23 februari valde man frilansjournalisten Lena Södertsröm till nya ordförande.
– Jag känner mig oerhört glad och stolt över att mina vänner och medlemmar i Ekho Stockholm känner ett sådant förtroende för mig och vill ha mig som ordförande, säger hon i ett pressmeddelande.
– Jag är full av respekt och känner en i högsta grad djup vördnad och ödmjukhet inför uppgiften. År 2001 blir ett spännande år och det finns mycket att se fram emot. Vårt 25-årsjubiléum t ex kommer vi självklart uppmärksamma på olika sätt.

Ekho arbetar dels för att påverka kristna kyrkor i deras inställning till homo- och bisexuella, och dels vill man ge stöd till troende.
– För mig känns det oerhört viktigt att vi värnar om våra medlemmar och stödjer deras aktiva engagemang i deras egna församlingar, säger Lena. Jag vill också skapa dialog med andra homo- och bisexuella om den kristna trons möjligheter. Ekho utgör ett forum där en av målsättningarna är att fungera som brobyggare och skapa en dialog mellan människor, organisationer och församlingar i samhället. Jag vill att människor skall komma till insikt om att det är okej att vara gay och kristen. Det går att förena ett liv som kristen och homo- eller bisexuell.

Lena Söderström menar att kyrkan har genomgått en stor förändring, men att detta bara är början av ett nytt skede där kyrkorna självkritiskt betraktar sitt förhållande till homosexuell kärlek.

-Arbetet där vi tillsammans med andra organisationer och grupper bekämpar fördomar, diskriminering och förtryck i samhället får aldrig avstanna. Vi får bevis för detta varje dag, påpekar Lena.
– Kärleken är det grundläggande perspektivet i Bibeln och den kristna tron. Vi måste lära oss att verkligen Se människan! Men det viktigaste vi måste värna om är våra relationer. Relationer mellan människor, mellan människor och Gud. Hur annars skall vi kunna fungera tillsammans? Gud är kärlek, den är inklusiv och allt som sägs om Gud måste tolkas utifrån det perspektivet.

Lena är övertygad om att man måste klargöra de tydligaste
olikheterna mellan situationen för dem som formulerade sig för 2000 år sedan och situationen för oss idag som vill uttrycka samma tro.

– Det är helt oacceptabelt att man år 2001 med stöd av enstaka egentolkade bibelcitat, tagna ur ett sammanhang av historiska mått, förnekar, fördömer och kränker medmänniskor, säger hon.
– De som vrider ut och in på bibelorden för att sedan rikta dem emot sina medmänniskor i avsikt att kränka, är kärlekslösa människor och vittnar om stor inskränkthet.

– Att läsa bibeln och citera bibelorden är en sak. Men allt negativt om homosexuella och det som kallas för homosexuell livsstil, som oftast framförs från fundamentalistiskt och biblistiskt håll, är verklighetsfrånvända tossigheter. De är inte hämtade ur någon bibeltext utan ur okunskap och personliga orättfärdiga föreställningar, avslutar Lena Söderström.

http://www.geocities.com/ekhosthlm

Källa: EKHO Stockholm

Publicerad: 2001-03-10 18:00:28